Pieczarki duszone z czosnkiem

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×


„Kuchnia dla serca-zdrowie z roślin” Wydawnictwa Publicat,  to nie jest kolejna fajna książka.
To także doskonały przewodnik pod patronatem honorowym Instytutu Żywności i Żywienia.
Posiada moc wiedzy, pysznych i prostych przepisów, a do tego napisany jest przez dwoje fantastycznych ludzi, w sposób lekki i przystępny/ Więcej o książce macie tutaj
Ja szczerze polecam przepis na pieczarki.
Aromatyczne i pyszne!

 

Co nam trzeba?
kilogram pieczarek
kawałek imbiru
6 ząbków czosnku
50-70ml oliwy
1 łyżka octu balsamicznego- ja dałam glazurę balsamiczną- najlepsza od Octim
gałązkę rozmarynu-ja dałam cząber
pieprz czarny do smaku
naczynie ceramiczne do zapiekania -najlepszy STAUB

Robimy!
Pieczarki myjemy i ucinamy nóżki-ja obrałam dodatkowo, ale nie jest to konieczne
(moje już leżały po prostu kilka dni i była brzydka)
Posiekałam drobno obrany imbir i ząbki czosnku.


Następnie wymieszałam w miseczce z glazurą balsamiczną, oliwą, szczyptą pieprzu i posiekanym cząbrem


Polałam tym pieczarki ułożone w żaroodpornym naczyniu i zapiekłam 15 minut w 180 stopniach.

Po tym czasie polałam je sosem który się wytworzył i odczekałam 2-3 minutki.
Zajadałam z chlebkiem!
Mistrzostwo smaku!Pycha


Pieczone warzywa

Print Friendly, PDF & Email
1Shares

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×