„Kuchnia dla serca-zdrowie z roślin” Wydawnictwa Publicat, to nie jest kolejna fajna książka.
To także doskonały przewodnik pod patronatem honorowym Instytutu Żywności i Żywienia.
Posiada moc wiedzy, pysznych i prostych przepisów, a do tego napisany jest przez dwoje fantastycznych ludzi, w sposób lekki i przystępny/ Więcej o książce macie tutaj
Ja szczerze polecam przepis na pieczarki.
Aromatyczne i pyszne!
Co nam trzeba?
kilogram pieczarek
kawałek imbiru
6 ząbków czosnku
50-70ml oliwy
1 łyżka octu balsamicznego- ja dałam glazurę balsamiczną- najlepsza od Octim
gałązkę rozmarynu-ja dałam cząber
pieprz czarny do smaku
naczynie ceramiczne do zapiekania -najlepszy STAUB
Robimy!
Pieczarki myjemy i ucinamy nóżki-ja obrałam dodatkowo, ale nie jest to konieczne
(moje już leżały po prostu kilka dni i była brzydka)
Posiekałam drobno obrany imbir i ząbki czosnku.
Następnie wymieszałam w miseczce z glazurą balsamiczną, oliwą, szczyptą pieprzu i posiekanym cząbrem
Polałam tym pieczarki ułożone w żaroodpornym naczyniu i zapiekłam 15 minut w 180 stopniach.
Po tym czasie polałam je sosem który się wytworzył i odczekałam 2-3 minutki.
Zajadałam z chlebkiem!
Mistrzostwo smaku!Pycha