Kiszone ogórki to produkt idealny.
Nie dość, że jest smaczny, nadaje się do obiadu, do sałatek, to do tego dodatkowo jest zdrowy!
Kiszone produkty mają moc!
Dlatego warto zrobić sobie trochę zapasów na zimę.
Co roku robię ogórki w słoiczki i jak się okazało Cenos bardzo podobny przepis zamieścił na swoim opakowaniu.
Co nam trzeba?
litrowe wyparzone i szczelne słoiczki
na każdy słoiczek:
1-2 ząbki czosnku
2cm kawałek chrzanu
4 ziarenka ziela angielskiego
liść laurowy
10sztuk ziarenek pieprzu-czarnego
gałązka koperku
woda
sól-najlepsza O’sole kamienna do przetworów Cenos
można dodać 3-4 ziarenka gorczycy, kilka liści porzeczki.
Robimy!
W wyparzone słoiczki układamy umyte ogórki, aby przylegały do siebie-ma być ciasno.
Dodajemy nasze przyprawy do środka, utykamy koperek, chrzan i resztę składników.
Całość zalewamy gorącą wodą z solą (1,5 łyżki na 1 litr wody).
Zakręcamy szczelnie i odstawiamy. Po około 2 tygodniach już nadają się do jedzenia.
Uwielbiam ogórki kiszone. Dla dwóch osób ilość słoików na zimę wynosi około 50szt 🙂 Teraz doszła jeszcze nasza mała smakoszka ogórków także w tym mroku muszę zwiększyć produkcję. Mój przepis jest nieco inny ale chętnie spróbuję Twój może okażą się jeszcze smaczniejsze. Mój przepis:
1 łyżka soli kamiennej na litr wody
1-2 ząbki czosnku na słoik
kawałek chrzanu.
liść czarnej porzeczki i liść wiśni
gorczyca kilkanaście ziaren na słoik
kolendra kilka ziaren na słoik
gałązka wysuszonego kopru z nasionami
Ja zalewam zimną wodą i stoją w domu trzy dni a następnie wynoszę do piwnicy. Gorczyca i kolendra powoduje że ogórki są zawsze chrupiące. Spróbuj są pyszne 🙂
Ula! Robię i z gorczycą 🙂 i są pyszniutkie.
Super, bardzo lubię takie ogórki 🙂
Wyglądją wspaniale!