Kolejna propozycja na wariację ciasta drożdżowego.
Przepis ten sam, tylko dodatki inne.
Polecam ponownie!
Owoce sezonowe są pycha!
Podstawowym przepisem jest przepis na drożdżówkę na białkach, ale dodałam jedno jajko.
Przypominam:
Co nam trzeba?
50g drożdży – świeżych
cukier- pół szklanki
1 całe jajko,
3 białka
0,5 szklanki oleju
0,5 szklanki mleka0,5-1,5 %
2,5 szklanki mąki pszennej
3 nektarynki +łyżka cukru pudru + łyżka mąki ziemniaczanej
Robimy!
Do dużej miski kruszymy drożdże. Na drożdże wysypujemy cukier.
Na cukier wlewamy mleko i następnie olej.
W oddzielnej misce jedno jajo i 2 białka roztrzepujemy widelcem i wlewamy to na olej. Całość zasypujemy mąką.
Przykrywamy szczelnie i odstawiamy na 3 godziny w ciepłe miejsce.
Nektarynki obieramy, kroimy w kosteczkę i obsypujemy cukrem pudrem.
Po3 h wracamy do miski z ciastem: wszystko w misce dokładnie mieszamy ze sobą
(jak odkryjemy to powinna być widoczna „praca” drożdży).
Wylewamy na dowolną blachę-tym razem standardowa tortownica
Na wylane do blaszki ciasto wykładamy lekko obsypane mąką ziemniaczaną (dzięki temu się nie zapadną za mocno) nektarynki
Pieczemy około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (system góra/dół).
Smacznego!