Tradycyjna babka cytrynowa w lekkiej wariacji, która nadaje chrupiących efektów i słodyczy owocu truskawki
Do tego pięknie wygląda!
Przypominam przepis i podaje wariacje
Co nam trzeba?
200g masła
2 jajka
200 g cukru,
120g śmietany 12%
sok wyciśnięty z cytryny
skórka starta z tej cytryny
300 g mąki-polecam Młynomag Luksusowa pszenna
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo
2 łyżki płatków migdałowych
6-8 truskawek+ 2 łyżki mąki
Robimy:
Masło roztapiamy i studzimy.
Do wysokiej miski wsypujemy cukier, wbijamy całe jajka, dodajemy śmietanę i roztopione masło oraz sok z cytryny i tartą skórkę. Wszystko miksujemy na puszystą jednolitą masę.
Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia-stopniowo-cały czas miksując.
Aż do uzyskania jednolitej masy-będzie ona dość gęsta. Na koniec dorzucamy płatki migdałowe i lekko mieszamy.
Truskawki myjemy, przecinamy na pół i lekko obtaczamy w mące-dzięki temu nie opadną nam na dno.
Formę do babki-u mnie sylikonowa- natłuszczamy i obsypujemy bułką tartą.
Wylewamy ciasto i wrzucamy połówki truskawek, pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach około 35 minut.
Podajemy polaną lukrem lub obsypaną cukrem pudrem.
Smacznego!
mmm..bardzo smaczna babeczka 🙂