600 lat tradycji-takim stażem może pochwalić się Grodzki Młyn.
Budynek Młyna Grodzkiego ma bogatą historię. Dokładna data powstania młyna nie jest znana. Pierwsze zapisy świadczące o jego istnieniu pochodzą z 24 czerwca 1370 roku. Jest to jeden z najstarszych młynów byłych Prus Wschodnich.
Więcej możecie poczytać TUTAJ
Jest to prawdopodobnie najstarszy działający młyn w Polsce.
Firma MŁYNOMAG kontynuuje tradycję produkcji mąki w tym młynie.
Mąka z „Młynomagu” jest w 100% naturalna. W procesie produkcji nie stosują żadnych dodatków.
Wytwarzana jest z surowców najwyższej jakości.
Moc przerobowa młyna pszennego to 100 ton/dobę, zaś żytniego 60 ton/dobę.
Nowoczesna technologia przemiału zapewnia wysoką i stabilną jakość naszej mąki.
Posiadają szereg certyfikatów poświadczających tę jakość, w tym Certyfikat Europejskiej Sieci
Dziedzictwa Kulinarnego Warmia, Mazury, Powiśle.
O tym jak je kupować i w jakich cenach możecie poczytać TUTAJ. Ostrzegam! Ceny są fantastyczne!!!!
W swojej ofercie posiadają mąki piekarnicze i paczkowane:
Mąka Tortowa to najjaśniejsza i najdelikatniejsza z produkowanych mąk. Polecana do wypieku ciast biszkoptowych.
Mąka Reszelska to mąka uniwersalna. Szczególnie polecana do wypieku ciast drożdżowych.
Mąkę luksusową polecana do wypieku murzynków, pierników i ciast drożdżowych. Doskonale nadaje się do naleśników oraz na pizzę.
Mąka Warmińska to mąka uniwersalna. Szczególnie polecana do wypieku ciast drożdżowych i babek.
Mąka krupczatka stosowana jest jako dodatek do ciast kruchych. Znakomicie nadaje się do zaprawiania zup i sosów/
Mąkę chlebową żytnią stosuje się do wypieku domowego pieczywa na naturalnym zakwasie.
Mąka razowa to mąka z pełnego przemiału żyta. Stosuje się ją do wypieku chleba razowego.
Mąka Graham to gruboziarnista mąka z pełnego przemiału pszenicy do wypieku chlebów i ciastek pełnoziarnistych.
Kasza manna pożywny i tani posiłek nie tylko dla dzieci.
Z tych mąk powstają i będą powstawać przysmaki! Zaglądajcie i kupujcie szybciutko mąkę 🙂