Muffinki wytrawnie z czarnuszką i fetą

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Pyszne muffinki to idealna przekąska na imprezę albo do pracy jako drugie śniadanko.
Smakują na ciepło i na zimno.
Pysznie prawda? Robi się prosto, a moc dodatków zapewnia pole do popisu.
Te są bezmięsne. Lekkie dla brzuszka

Co nam trzeba?

2 szklanki (takie 220ml) mąki :
jedna pszenna, druga orkiszowa lub graham. Jak nie macie to dwie pszenne
pół płaskiej łyżeczki soli i tyle samo pieprzu czarnego
3 jajka
200ml mleka
50ml jogurtu naturalnego
50 ml oleju
łyżka czarnuszki
100-150 g sera feta pokrojonego w kosteczkę

Robimy!
Mąki  mieszamy ze sobą oraz z sola i pieprzem oraz czarnuszką.
Jajka oddzielamy żółtka od białek.
Białka ubijamy na sztywno.

Mleko miksujemy z jogurtem naturalnym, olejem i żółtkami.
Do tego dodajmy nasze wymieszane mąki, a na koniec białka.

Masę nakładamy do 3/4 wysokości foremek do muffinek (ja wkładam papierowe papilotki do foremek) i wrzucamy do każdej kosteczki sera feta, lekko je wciskając do środka
Pieczemy je około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Pychota!
Smacznego!

4Shares

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×