Kruchy spód, masa delikatnie śmietankowa z maślaną nutą, raz po raz nadgryzana z daktylem
Taki mazurek musi być na Wielkanocnym stole.
Jest bardzo prosty
Co nam trzeba?
na kruchy spód
100g mąki krupczatki
100g mąki pszennej
100g masła
1 żółtko
100g cukru pudru
czubata łyżka śmietany 18%
szczypta soli
na masę:
budyń śmietankowy
mleko- 300ml
4 łyżki cukru
kostka masła (min 80%)
do ozdobienia daktyle pocięte w słupki
troszkę płatków migdałowych czy posypki wedle uznania
Robimy!
Mąki mieszamy ze sobą.
Masło trzeba posiekać z mąkami, solą i cukrem pudrem. Dodać żółtko i śmietanę. Ciasto zagnieść, uformować kulę i owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę lub na pół godziny do zamrażarki.
Schłodzone ciasto rozwałkować i uformować koło (możecie inny jak chcecie) , lekko należy podwyższyć jego brzegi. Ponakłuwać ciasto widelcem. Pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 185 stopni, lekko się zarumieni.
Spód musi się wystudzić, a następnie wypełniamy go masą.
Masa:
Budyń gotujemy według przepisu-na mleku z cukrem plus łyżka masła z naszej kostki. Studzimy, ale nie wkładamy do lodówki.
Masło (ma być w temperaturze pokojowej) ucieramy na puszysto, aż będzie jasne i dodajemy po łyżce naszej masy budyniowej, ucieramy dokładnie i dopiero dajemy następną, aż do wyczerpania.
Masą smarujemy nasze kruche ciasto.
Z daktyli układamy palemkę.
Ja obsypałam delikatnie jeszcze płatkiem migdałowym
i kilkoma płateczkami kolorowymi
I już!
Przepis chętnie wykorzystam, co prawda, u nas w rodzinie nie ma tradycji mazurka, ale dla urozmaicenia zawsze warto zrobić. 🙂
Prezentuje się bardzo smacznie. Ja już nie mogę doczekać się swojego ulubionego mazurka