Prosta i pyszna propozycja bez pieczenia!
Co nam trzeba?
około 60 sztuk herbatników Petit Beurre
1 litr mleka
200g masła
200 g kaszy manny
2 łyżki kakao
3 czubate łyżki cukru
Dżem truskawkowy- 200g
Polewa czekoladowa: 100ml śmietanki słodkiej, tabliczka mlecznej czekolady, 3 łyżki kakao prawdziwego
Robimy!
Mleko gotujemy z masłem i cukrem, do gorącego już dosypujemy, cały czas mieszając, kaszę mannę i kakao. Gotujemy, aż masa zgęstnieje.
Blaszkę- u mnie ok 20 cm długa, wykładamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Układamy warstwy:
Najpierw warstwę herbatników. Na to wykładamy połowę kaszy manny, na nią dżem truskawkowy, przykrywamy drugą warstwą herbatników. Na to resztę kaszy manny i herbatniki.
Całość polewamy lekko przestudzoną polewą (wszystkie składniki podgrzewamy w garnuszku do jednolitej masy).
Całość schładzamy w lodówce.