Jaglano-kokosowy biszkopt z kremem śmietankowo-kokosowym

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

 

Dziś pora na propozycję z naczynia STAUB -możecie je wygrać TUTAJ
W tym cudzie piecze się łatwo i przyjemnie!
Za namową koleżanki (Monia mua! ) upichciłam takie oto ciacho!
Mocno kokosowe. Na zdrowych mąkach. Pachnące, cudne!
Rozpływające się w ustach. Pychota!


Co nam trzeba?
szklanka 200ml
3/4 szklanki mąki jaglanej
3/4 szklanka mąki kokosowej
3 jajka
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru trzcinowego
1/2 szklanki oleju rzepakowego

na masę: serek mascarpone + 100ml śmietany kremówki + łyżka cukru pudru +100g wiórków kokosowych
na sos śmietankowy do polania: 2 łyżki cukru+3  łyżki wody+ łyżka kremówki
dodatkowo 2 łyżki wiórek kokosowych do uprażenia

Robimy!
Jajka myjemy i rozdzielamy żółtka od białek.
Żółtka ucieramy z cukrem na puszysto. Dodajemy olej i ucieramy na gładką masę
Mąki mieszamy ze sobą, przesiewając, dodając proszek do pieczenia.
Dodajemy do naszej wcześniejszej masy i mieszamy dokładnie.

ZdjęcieZdjęcie
Białka ubijamy na sztywno i mieszamy szpatułką wszystko delikatnie, aby była ładnie napowietrzona!

 

Zdjęcie
Formę ceramiczną Staub lekko natłuszczamy, podsypujemy bułką tartą i wylewamy naszą masę.

ZdjęcieZdjęcie
Pieczemy w 180 stopniach około 30 minut.

Zdjęcie
Wyjmujemy i studzimy. Biszkopt pięknie odchodzi od naczynia


Przekrawamy na dwa krążki


Masa: śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, następnie mieszamy a mascarpone i wiórkami kokosowymi.
Przekładamy biszkopt i smarujemy na wierzchu. Polewamy naszym sosem i posypujemy uprażonymi na suchej patelni wiórkami.

SOS: do garnuszka wsypujemy cukier i zalewamy go wodą. Gotujemy na małym ogniu aż zgęstnieje nam lekko. dodajemy kremówkę, mieszamy na jednolity gęsty sos(taki karmel jakby tylko biały) i polewamy ciacho.
Zajadamy!

0Shares

18 odpowiedzi na “Jaglano-kokosowy biszkopt z kremem śmietankowo-kokosowym”

  1. Hej, po zdjeciach wygląda przepysznie(ale zdjęcia raczej nie autorki), przypis wyglądał na pyszny ale wszystko nie w takich proporcjach (ściągniety raczej i zmienione tylko proporcje) nie polecam.
    baltazar Toruń

    1. Witam.
      Jest zapis:
      Białka ubijamy na sztywno i mieszamy szpatułką wszystko delikatnie, aby była ładnie napowietrzona!
      Pod zdjęciami proszę zerknąć jak opisuję przepis 🙂
      Pozdrawiam!

    1. Ciasto opisałam krok po kroku, ze zdjęciami. Tak jak było robione. Co Ci nie wyszło? Powiedz. Postaram się zweryfikować przepis czy mój błąd?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×