Dziś pora na propozycję z naczynia STAUB -możecie je wygrać TUTAJ
W tym cudzie piecze się łatwo i przyjemnie!
Za namową koleżanki (Monia mua! ) upichciłam takie oto ciacho!
Mocno kokosowe. Na zdrowych mąkach. Pachnące, cudne!
Rozpływające się w ustach. Pychota!
Co nam trzeba?
szklanka 200ml
3/4 szklanki mąki jaglanej
3/4 szklanka mąki kokosowej
3 jajka
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru trzcinowego
1/2 szklanki oleju rzepakowego
na masę: serek mascarpone + 100ml śmietany kremówki + łyżka cukru pudru +100g wiórków kokosowych
na sos śmietankowy do polania: 2 łyżki cukru+3 łyżki wody+ łyżka kremówki
dodatkowo 2 łyżki wiórek kokosowych do uprażenia
Robimy!
Jajka myjemy i rozdzielamy żółtka od białek.
Żółtka ucieramy z cukrem na puszysto. Dodajemy olej i ucieramy na gładką masę
Mąki mieszamy ze sobą, przesiewając, dodając proszek do pieczenia.
Dodajemy do naszej wcześniejszej masy i mieszamy dokładnie.
Białka ubijamy na sztywno i mieszamy szpatułką wszystko delikatnie, aby była ładnie napowietrzona!
Formę ceramiczną Staub lekko natłuszczamy, podsypujemy bułką tartą i wylewamy naszą masę.
Pieczemy w 180 stopniach około 30 minut.
Wyjmujemy i studzimy. Biszkopt pięknie odchodzi od naczynia
Przekrawamy na dwa krążki
Masa: śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, następnie mieszamy a mascarpone i wiórkami kokosowymi.
Przekładamy biszkopt i smarujemy na wierzchu. Polewamy naszym sosem i posypujemy uprażonymi na suchej patelni wiórkami.
SOS: do garnuszka wsypujemy cukier i zalewamy go wodą. Gotujemy na małym ogniu aż zgęstnieje nam lekko. dodajemy kremówkę, mieszamy na jednolity gęsty sos(taki karmel jakby tylko biały) i polewamy ciacho.
Zajadamy!
wygląda pysznie 🙂
bardzo lubię wypieki na mące kokosowej
bardzo apetycznie wygląda, trzeba spróbować!! A ja zachęcam do spróbowania swoich sił z domowym serkiem, masłem lub chlebem i szyneczką http://blog.winoiser.com
ale fajne ciacho, musi być pyszne
zapraszam na mój tort kokosowo-jaglany
http://oobzarciuch.blogspot.com/2015/02/tort-kokosowo-jaglany.html
pozdrawiam!
pomysł pierwsza klasa
podrzucam przepis na jaglaną szarlotkę
http://ronddel.blogspot.com/2016/01/jaglana-szarlotka-ze-smietana-bez.html
Pysznie domowo
http://www.przepismamy.pl
http://www.ciastamamy.pl
Świetna fotorelacja! Krok po kroku jak powinno być przygotowane. http://ocetjablkowy.blog.pl
dziękuje ci bardzo!
Fajny pomysł!
Zapraszam na pyszne ciasto cappuccino 🙂
https://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2013/12/ciasto-cappuccino.html
pozdrawiam cieplutko
Super apetycznie wygląda to ciasto. Zapraszam na inne ciasta świąteczne
http://www.przepis-kulinarny.pl/ciasta-2-11.html
Doskonałe ciasto polecam też moje
http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2016/11/ciasto-makowe-z-masa-kokosowa.html
Hej, po zdjeciach wygląda przepysznie(ale zdjęcia raczej nie autorki), przypis wyglądał na pyszny ale wszystko nie w takich proporcjach (ściągniety raczej i zmienione tylko proporcje) nie polecam.
baltazar Toruń
Przepis nie jest z niczego ściągnięty. Mój i zdjęcia są moje własne osobiste 😉 polecam.
Jeszcze takiego nie robiłam.
Lubie takie zdrowsze wersje biszkoptu.
Ja polecam równie dobry sernik:
http://nieprzebudzona.blog.pl/2016/12/13/sernik-puszysty-lekki-idealny/
a co zrobilas z bialkami bo o nich nic nie ma?
Witam.
Jest zapis:
Białka ubijamy na sztywno i mieszamy szpatułką wszystko delikatnie, aby była ładnie napowietrzona!
Pod zdjęciami proszę zerknąć jak opisuję przepis 🙂
Pozdrawiam!
Wielkie dziekitak myslalam,, bo nie moglam sie doczytac o tych bialkach.Wesolych Swiat
Przepis jest najwyraźniej niedokładny ponieważ ciasto kompletnie nie wyszło
Ciasto opisałam krok po kroku, ze zdjęciami. Tak jak było robione. Co Ci nie wyszło? Powiedz. Postaram się zweryfikować przepis czy mój błąd?