Kolejna propozycja na wykorzystanie ceramiki STAUB i niespodzianka na dole postu 😉
Ciasto z czerwonych buraków!
Nie wierzyłam, zapewne jak niektórzy z Was, że z tego może wyjść dobre ciacho.
A wyszło! I to jakie!
Mokre, pachnące, mięciutkie.
Zero smaku buraka, mówię Wam!
Bierzemy się do roboty!
Do postu przypięty był KONKURS, który już się skończył:
Ciasto buraczane i KONKURS z Ballarini – do wygrania ceramika Staub!
Co nam trzeba?
200g mąki pszennej
łyżeczka sody oczyszczonej.
2 czubate łyżki prawdziwego kakao
150g cukru trzcinowego
200g ugotowanych na mięciutko i startych na małym oczku buraków
3 jajka
150m g masła
Robimy!
Jajka rozbijamy, oddzielamy żółtka od białek
Żółtka ucieramy z masłem i cukrem na ładną jednolitą, puszystą masę.
Mąkę przesiewamy i mieszamy z sodą i kakao. Dodajemy do żółtek. Na koniec dodajmy nasze buraczki oraz ubite na sztywno białka.
Całość mieszamy chwilkę, tak, aby masa była dość napowietrzona.
Naczynie lekko natłuszczamy, obsypujemy bułką tartą i wylewamy naszą masę.
Pieczemy około 40-45 minut w 180 stopniach. Sprawdzamy metodą suchego patyczka czy ciasto nie jest jeszcze mokre w środku.
ps. Ja wierzch posmarowałam odrobiną nutelli 😉
Zajadamy!
ARCHIWUM KONKURSU Z 2016 ROKU:
*************************************************************************************************************
!!KONKURS!! Naczynie STAUB może być TWOJE!
*************************************************************************************************************
Podoba Ci się naczynie Staub?
Chcesz takie w swojej kuchni!?
Wszystko jest możliwe w Latosiowym-domku
🙂
Spośród osób , które spełnią wymogi konkursu wytypuję jedną osobę, która otrzyma taki półmisek!
No to, kto był grzeczny i chce prezent od Mikołaja, zapraszam!!!!!
WYSTARCZY:
Pod TYM postem:
Zaproponuj swój wypiek (przepis) w ceramice STAUB.
Podpisz się koniecznie imieniem i nazwiskiem
Jedna osoba może dodać maksymalnie 3 propozycje!
Możesz podesłać zdjęcie, zamieszczę je w albumie na facebooku, adres e-mail: latosiowy-dom@wp.pl
Miło mi będzie , jak polubisz nasze fanpage:
Latosiowy -dom
Włoski przepis na życie
Miło mi będzie także, jak udostępnisz post na facebooku/ google i zaprosisz znajomych do zabawy!
Na Wasze propozycje czekam od dziś: 05 grudnia do 14 grudnia do godz. 24.00
Macie 10 dni!
Zwycięzcę wyłonię 15 grudnia i poproszę o dane do wysyłki!
Mikołaj wszak musi dotrzeć do 24 grudnia 🙂
Udanej Zabawy!
Konkurs organizowany jest przez Latosiowy-dom wraz z firmą Ballarini i biorąc udział zgadzasz się na w/w zasady.
WYNIKI!!!!!
Po burzliwych naradach z całą Latosiową rodzinką naczynie STAUB wędruje do:
Jola Bałachowska za zakręconą tartę z warzywami.
Przepis totalnie mnie zaskoczył i zauroczył!
Serdecznie gratuluję! Proszę o kontakt!
Wysyłam maila-jeśli nie odpowie Pani w ciągu 3 dni, wybieram kolejną osobę.
🙂
A wszystkim baaaardzo dziękuję za udział. Cudne propozycje od Was napłynęły!
A już po świętach kolejny konkurs!
Zostańcie ze mną 🙂
Moja propozycja to moje niezawodne szybkie, smaczne ciasto marchewkowe.: Składniki:
120g mąki pszennej
100g mąki orkiszowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka przyprawy korzennej
2 starte marchewki
100g cukru
2 jajka
1 szklanka kefiru
4 łyżki oleju rzepakowego
garść bakalii: orzechy włoskie, żurawina, rodzynki
Wykonanie:
Mąkę pszenną i orkiszową mieszamy z proszkiem do pieczenia i przyprawą korzenną. W oddzielnej misce roztrzepujemy jajka, ucieramy z cukrem, następnie dodajemy olej i kefir i wszystko razem mieszamy. Przelewamy wszystko do suchych składników i mieszamy łyżką do połączenia się składników. Dodajemy startą marchewkę i bakalie i delikatnie łączymy je z ciastem.
Piekarnik nagrzewamy do 185 stopni, formę napełniamy ciastem na samym wierzchu układamy połówki orzecha wloskiego
Pieczemy ok 30min.(do suchego patyczka) Po upieczeniu studzimy.
a jutro będę robić to myślę że naczynie od STAUB byłoby idealne do takiej zapiekanki :
Składniki:
1 pierśz kurczaka
0,5 kg pieczarek
2 cebule
ziemniaki surowe pokrojone w kawałki
papryka słodka, kurkuma, zioła, sól, pieprz ziołowy
150g sera żółtego
na sos beszamelowy:
2 łyżki mąki
1,5 szklanki mleka
2 łyżki masła
gałka muszkatołowa
biały pieprz i sól
Przygotowanie:
W naczyniu żaroodpornym układamy wymieszane z przyprawami pokrojone ziemniaki, cebulę piórka, pokrojoną w kostkę pierś wszystko łączymy z przyprawami :, Wstawiamy do nagrzanego p[iekarnika na 20 min w 180 st. następnie wyciągamy zalewamy sosem beszamelowym posypujemy serem, wstawiamy jeszcze na 15min do piekarnika i danie gotowe. polecam z lamką czerwonego wina 😉
Aby przygotować sos beszamelowy tak, aby nie powstały grudki najpierw rozpuszczamy masło w rondelku na wolnym ogniu. Dodajemy stopniowo mąkę ciągle mieszając, następnie dodajemy powoli mleko również ciągle mieszając Przyprawiamy łyżeczką gałki i białym pieprzem.
Mocno czekoladowe brownie z pistacjami i orzechami
200g masła
3 jajka
100g czekolady gorzkiej
100g czekolady deserowej
150g cukru
2 łyżki mąki pszennej
100g obranych pistacji
100g ulubionych orzechów
Pistacje i orzechy prażymy na suchej patelni przez 2-3 minuty do lekkiego zrumienienia, studzimy i kroimy na mniejsze kawałki. Następnie dodajemy 1 łyżkę mąki i dokładnie wszystko mieszamy.
Nagrzewamy piekarnik bez termoobiegu do 180 stopni lub z termoobiegiem do 160 stopni.
Przygotowujemy średniej wielkości, niską formę ceramiczną, smarując ją lekko masłem i oprószając mąką.
Na małym ogniu, w garnku rozpuszczamy masło i połamane na mniejsze części obie czekolady, odstawiamy do wystygnięcia.
Do miski wbijamy całe jajka i dodajemy cukier. Ubijamy na puszystą, jasną pianę.
Do jajecznej masy przekładamy rozpuszczoną czekoladę i delikatnie mieszamy trzepaczką.
Na koniec dodajemy orzechy i pistacje i dokładnie mieszamy.
Gotową masę na ciasto przekładamy do przygotowanej formy i wkładamy do piekarnika.
Pieczemy 30-35 minut, aż na górze ciasta pojawi się chrupiąca skórka a środek będzie cały czas wilgotny.
Następnie wyjmujemy gotowe ciasto z piekarnika, po wystudzeniu robimy dekorację. Posypujemy kakao, kładziemy na wierzchu obrane pistacje, bądź orzechy(według upodobania).
1.Jajka, które ubijamy powinny być w temperaturze pokojowej.
2.Podczas pieczenia ciasto powinniśmy cały czas kontrolować, ponieważ może okazać się, że w danym piekarniku będzie potrzebować kilku minut dłużej.
3. Ilość dodawanych pistacji i orzechów jest zamienna, można użyć także tylko jednego rodzaju, który najbardziej lubimy.
P.S Przesyłam również zdjęcie na zaostrzenie apetytu 🙂
Archiwum dla kategorii ‘przepis kulinarny’
Tureckie pierogi
12 sty
CAM00249
Składniki:
500 g mąki
pół łyżeczki soli
szklanka wody
20 g drożdży
łyżeczka cukru
jajko
1 kg szpinaku mrożonego
2 ząbki czosnku
200 g sera fety
sól, pieprz
olej
Mąkę i sól wymieszać razem. W szklance ciepłej wody rozpuścić drożdże i cukier, połączyć z mąką. Zagnieść ciasto. Pozostawić ok 40 minut do wyrośnięcia. Szpinak przesmażyć na oleju (aż odparuje z niego woda), dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pokruszoną na kawałki fete oraz doprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystko dobrze wymieszać na jednolitą masę. Pozostawić do wystudzenia.
Ciasto po wyrośnięciu rozwałkować, szklanką lub innym okrągłym naczyniem wykrawać kółka. Ja użyłam dość dużej miseczki o średnicy ok 10 cm. Do środka nakładamy solidną porcję farszu, brzegi ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem i sklejamy.
Układamy na blasze do pieczenia. Po wierzchu smarujemy jajkiem. Pieczemy w piekarniku 30-40 minut w 180 stopniach.
Można podawać na zimno jak i na ciepło.
Brak powiązanych wpisów.
Komentarze (2)
Napisane w kategorii przepis kulinarny
Zapiekanka z cukinii
12 sie
Składniki:
4 cukinie o łącznej wadze ok. 1 kg
3 ziemniaki „sałatkowe” (czyli nie rozpadające się podczas gotowania) – około 30 dag
1 cebula średniej wielkości
1 por
4 ząbki czosnku
50 dag startego żółtego sera (połowa do zapiekani, a połowa na wierzch)
2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
2 łyżki drobno posiekanej bazylii (można zastąpić czubatą łyżeczką suszonej)
2 jajka
2 łyżki tartej bułki
1 łyżka oleju
1 łyżka masła
sól
pieprz czarny
gałka muszkatołowa
Ziemniaki obierz ze skórki i ugotuj na pół twardo – powinno dać się w nie wbić widelec z dość sporym oporem
Pora pokrój na cienkie plasterki. Cebulę pokrój na drobną kostkę, a ząbki czosnku na cienkie plasterki.
Cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Przełóż do miski, wsyp łyżeczkę soli i dokładnie wymieszaj. Odstaw do oddzielnie się soku (najwygodniej jak włożysz ją do sitka lub durszlaka).
Na patelni rozgrzej masło z olejem. Dodaj cebulę, pora i czosnek. Lekko posól, smaż na średnim ogniu cały czas mieszając, aż warzywa lekko się zeszklą – 2-3 minuty.
Ugotowane ziemniaki wystudź i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Cukinię dokładnie odciśnij, sok wylej. Dodaj do niej ziemniaki, ser, jajka, tartą bułkę, natkę i bazylię. Dopraw solą (ale nie za dużo, bo cukinia już była solona), pieprzem oraz gałką. Dokładnie wymieszaj.
Masę przełóż do formy wysmarowanej olejem. Wyrównaj i mocno uklep. Za pomocą tępej strony ostrza noża zrób na masie ukośną kratkę, o głębokości około 1 cm.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i zapiekaj 40-45 minut, aż na wierzchu zacznie tworzyć się chrupka skórka. Wyjmij zapiekankę z piekarnika, w kratkę włóż ser. Wstaw ponownie do gorącego piekarnika na 5-7 minut, aż ser się rozpuści i zacznie lekko brązowieć.
Dodatkowe informacje
Jeśli do przygotowania zapiekanki użyjesz większych cukinii, usuń z nich pestki i miękkie wnętrze przed starciem. Dodatkowo do zapiekani możesz dodać przesmażony boczek.
Naczynie ceramiczne sprawdziłoby się idealnie
Anna Kózka
Taka forma wymaga tary 🙂 oto moja propozycja na nią 🙂
Spód :
250 gram mąki orkiszowej
dwa żółtka
szczypta soli
125 gram oliwy z oliwek, lub masła
szczypta sody
Ciasto zagniatamy i wstawiamy do lodówki na pół godziny.
Nadzienie:
1 pierś z kurczaka
1/2 cukinii
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 jajko
300 g jogurtu naturalnego gęstego
3 łyżki startego parmezanu
2 łyżki oleju kokosowego
3 suszone pomidory
szczypta płatków chili
gałka muszkatołowa
sól i pieprz
Ciasto wyłożyć na formę – wcześniej posmarować ją oliwa lub masłem i obsypać otrębami Ciasto nakłuć widelcem. Formę wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na 15 minut.
W między czasie przygotowujemy nadzienie. Kurczaka kroimy w kostkę doprawiamy ulubionymi przyprawami i podsmażamy na oleju kokosowym. Następnie dodajemy pokrojona w kostkę cebulę, cukinię oraz wyciśnięty czosnek. a koniec dodajemy pokrojone w paseczki suszone pomidory.
W osobnej miseczce wymieszać ze sobą jajko z jogurtem, parmezanem i gałką muszkatołową solą, pieprzem i chili.
Sos połączyć z podsmażonym farszem i wykładać na podpieczoną tartę.
Piec ok 35-40 min w 180 stopniach aż góra się zarumieni.
1 propozycja to brownie z czerwonej fasoli 🙂
Czego potrzebujemy?
– 1 puszka fasoli czerwonej (ok 300 g)
-2 banany
-2 jajka
– 1,5 łyżki oleju kokosowego
-1,5 łyżki kakao
-2 łyżki cukru
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto banalnie łatwe 🙂 Wystarczy zmiksować ze sobą wszystkie składniki na gładka masę. Następnie delikatnie naoliwiamy i posypujemy mąką naczynie do zapiekania i pieczemy ok 50 minut w temp 180 stopni. I zajadamy 🙂
Milena Korshenrich
Teraz coś na słono. Musaka z cukinią
Czego potrzebujemy?
-500 g mięsa mielonego
– 2 cukinie
– 1 cebula
– 1 puszka pomidorów
– 10 dag sera (np rolada ustrzycka)
-sól, pieprz, szczypta cynamonu
– 100 ml wytrawnego wina
-1,5 szkl mleka
– 2 łyżki masła BESZAMEL
– 2 łyżki mąki
– sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Cebulę kroimy w pióra. Podsmażamy na patelni. Gdy się zeszkli dodajemy mięso, chwilę razem smażymy. Przyprawiamy solą i pieprzem i zalewamy winem, smażymy do odparowania płynu. Następnie dodajemy pomidory i cynamon. Mieszamy, smażymy jeszcze 2 minuty i zdejmujemy z ognia.
Cukinię myjemy i kroimy na 1 cm plastry. Oprószamy solą i podsmażamy na osobnej patelni (grillowe najlepiej) z obu stron do zarumienienia.
W naczyniu do zapiekania układamy 2 warstwy cukinii, a na nią wykładamy mięso.
Teraz pora na beszamel. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i chwilę razem przesmażamy. Następnie dodajemy 1 szklankę mleka, energicznie mieszamy, dodajemy resztę mleka. Gdy zgęstnieje zdejmujemy z kuchenki i doprawiamy. Zalewamy sosem naszą zapiekankę, a na wierzch ścieramy ser. Zapiekamy ok 1 h w temp 180 stopni. 🙂
Milena Korshenrich
Miszowate musli
Drugie śniadanie moje ukochane,tak przeze mnie mocno uwielbiane.
Nie ma na świecie nic innego,nic wspanialszego i cudowniejszego.
Nie ma porównań,nie ma dziś lepszego,nie ma też żadnego zmiennika dla niego.
Tyś jest wygraną,Ty mnie pobudzasz,tylko Ty takie emocje co dzień we mnie wzbudzasz.
Gdy Cię nie widzę wzdycham ja i płaczę ,
Lecz gdy Cie zobaczę do nieba aż skaczę.
O siódmej rano mój dzień z Tobą zaczynam,
Dzięki Tobie jeszcze jakoś się trzymam.
Budzik mój wrzeszczy dziś niesłychanie,
Mówi coś do mnie, wstawaj i rób śniadanie!
To ja powoli z łóżka się zwlekam idę do kuchni,co na mnie czeka?
Zdrowe produkty,energii dające,pożywne śniadanie mi zapewniające.
Dziś ja wybiorę sposób na śniadanie,które umili każde mi zadanie.
Dobrze składniki zatem zbilansuję,smaczne się nasycę i świat zawojuję.
I tak oto moi kochani powstanie musli,które WAS powali.
Które zapewni delikatne nasycenie,spowoduje także łatwe trawienie.
Oto składniki Wam zatem podaję i robić śniadania przy tym nie przestaję.
cztery szklanki płatków owsianych
pół szklanki posiekanych migdałów
pół szklanki łuskanego słonecznika
pół szklanki siemienia lnianego
łyżka dżemu truskawkowego
75ml oleju rzepakowego
pół szklanki miodu
Niby składników nie wiele trzeba,jednak to śniadanie uniesie Was do nieba.
Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy i do piekarnika szybko wkładamy.
Pieczemy minut około 20ścia,250 stopni temp.powietrza:)
Następnie mieszankę już wyciągamy,czekamy aż ostygnie i zaraz podamy.
Wcześniej ją jeszcze trochę połamiemy,jogurtem naturalnym zgrabnie polejemy.
Teraz już czas tylko się zajadać,energii nabierać,pomysły układać.
Umysł i ciało zaraz będą pobudzone,szare komórki jakby odnowione.
I skóra nabierze ładnego koloru,buzia promienieje od dawki humoru.
Może jeszcze dodam,że jak ktoś potrzebuje,niech sobie dodatków też nie pożałuje.
To danie można zjeść i z rodzynkami,suszonymi owocami i kokosowymi wiórkami.
Zatem podzieliłam się z Wami moim sekretnym śniadaniem.
Nie wiem co jeszcze pisać,jak mam je chwalić.
Trzeba spróbować,ciało i umysł nim dzisiaj powalić.
Aromat i smak,siła ta niech Was pobudzi,niech dzikie żądze w Was też obudzi.
Wilgotne, orkiszowe ciasto marchewkowe z kremem cynamonowym
Składniki na ciasto:
– 3 szklanki startej marchewki
– 2 szklanki mąki orkiszowej
– 1 szklanka rodzynek
– 1 szklanki orzechów włoskich
– 0,5 szklanki oleju rzepakowego/kokosowego
– 2 banany
– 3 łyżki cynamonu
– 2-3 łyżki ksylitolu
– 2 łyżki masła orzechowego
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na krem:
– 125g serka kremowego naturalnego
– 1-2 łyżeczki cynamonu
– 1 łyżeczka miodu/syropu klonowego
Banany obieramy, kroimy na kawałki, umieszczamy wraz z ksylitolem i masłem orzechowym w misie blendera i miksujemy do otrzymania gładkiej konsystencji (można zrobić to widelcem). Dodajemy mąkę, olej, proszek, sodę i cynamon, ponownie miksujemy lub mieszamy za pomocą widelca, czy trzepaczki do połączenia wszystkich składników. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, bądź rozdrabniamy w malakserze. Orzechy włoskie drobno siekamy i wraz z rodzynkami oraz startą marchwią dodajemy do wcześniej przygotowanej masy i porządnie mieszamy. Za pomocą pędzelka natłuszczamy olejem naszą formę, ciasto przekładamy. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu studzimy. Serek, cynamon i miód miksujemy do połączenia składników. Ostudzone ciasto kroimy wzdłuż na pół i przekładamy gotowym kremem. Przechowujmy w lodówce.
Smacznego!
Cytrynowe ciasto z kokosem i migdałami bez mąki
Składniki:
– 250g ricotty (o temperaturze pokojowej)
– 100g migdałów
– 100g wiórków kokosowych
– 80-100g masła (o temperaturze pokojowej)
– 4 jajka (o temperaturze pokojowej, osobno białka i żółtka)
– 3 łyżki ksylitolu
– skórka z 3 cytryn (sparzonych wrzątkiem)
– laska wanilii
– 2 szczypty soli
*opcjonalnie: płatki migdałów, chipsy z kokosa, roztopiona gorzka czekolada
W misie blendera mielimy całe migdały wraz z wiórkami kokosowymi i szczyptą soli na mąkę. Przesypujemy do miski. Cytryny sparzamy wrzątkiem i ścieramy ich skórki na małej tarce. Mikserem ucieramy masło wraz z ksylitolem na dość puszystą, jasną masę. Następnie dodajemy ricottę i ciągle miksując dodajemy po jednym żółtku. Z laski wanilii wydrążamy ziarenka i wraz ze skórką z cytryny dodajemy do masy, mieszamy. Otrzymaną masę łączymy z migdałowo-kokosową mąką do całkowitego połączenia składników. Białka ubijamy na sztywno wraz ze szczyptą soli i delikatnie za pomocą łyżki łączymy je z resztą ciasta. Dno i boki formy natłuszczamy. Masę przelewamy do formy, posypujemy płatkami migdałów i pieczemy w 170 stopniach przez 45-50 minut. Studzimy, dekorujemy chipsami z kokosami, gorzką czekoladą i zajadamy.
Smacznego!
Martyna Jacko
Gryczane brownie z cukinii
Składniki na ciasto:
– 1 duża cukinia
– 300ml mleka (sojowego, krowiego)
– 200g mąki gryczanej
– 10 świeżych daktyli Medjool bez pestek (jeżeli nie są świeże, zalejmy je gorącą wodą i odstawmy na 30 min, by zmiękły)
– 50ml oleju
– 3 łyżki karobu lub kakao
– 2 łyżki łuski gryczanej (opcjonalnie)
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– szczypta soli
W dużej misce łączymy ze sobą mąkę, karob, łuskę gryczaną, proszek do pieczenia i sól. Cukinię myjemy, opcjonalnie obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, porządnie odsączamy na sitku. Świeże lub odsączone daktyle miksujemy blenderem na gładką masę (jeżeli blender nie daje sobie rady, dodajmy ok. 50 ml mleka – wtedy później dodamy już tylko 250 ml). W drugiej misce łączymy startą cukinię, masę daktylową, mleko i olej. Zawartość pierwszej miski łączymy z zawartością drugiej i porządnie mieszamy do połączenia składników (gdyby masa była za sucha, za gęsta – dodać odrobinę mleka). Dno i boki formy natłuszczamy olejem. Ciasto wylewamy do formy i pieczemy ok. 45 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu, ciasto zostawiamy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Gdy ciasto całkowicie wystygnie, zabieramy się za przygotowanie polewy.
Składniki na polewę:
– 50g melasy z karobu
– 30ml oleju kokosowego
– 2 łyżeczki karobu lub kakao
– 1 łyżeczka cynamonu
– szczypta kardamonu
Dodatkowo: krokant, czekoladowe mini brownies, marakuja
W rondelku lub na małej patelni umieszczamy wszystkie składniki i za pomocą trzepaczki łączymy je ze sobą. Kiedy składniki już się połączą (olej nie może być oddzielony), polewę odstawiamy na bok do ostygnięcia. Chwilę studzimy i polewamy nią ciasto, dekorujemy wedle uznania.
Smacznego!
Martyna Jacko
Kiedy tylko ujrzałam to piękne , czerwone naczynie od razu zobaczyłam w nim kolorową i zakręconą tartę z warzywami.
Składniki :
200 g mąki pszennej,
1 szt jajko,
100 g masła,
1 łyżka wody,
1 szczypta Sól,
2 marchewki,
2 cukinie,
150 g sera gouda lub podlaski,
1 łyżka czosnku w płatkach suszonego,
120 g Creme de Camembert
Przygotowanie :
Mąkę wysypujemy na stolnicę. Solimy, wbijamy jajko, dodajemy wodę i masło. Wyrabiamy ciasto aż osiągniemy jednolitą masę. Wstawiamy do lodówki na około 40 minut. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy do formy wysmarowanej wcześniej masłem lub margaryną. Szparagi myjemy, ucinamy końce i kroimy na pół. Gotujemy około 10 minut w posolonej wodzie. Odcedzamy. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 190 C. Creme de Camembert przekładamy do miski i mieszamy dokładnie z jajkiem. dodajemy płatki suszonego czosnku i ucieramy do masy odrobinę sera. Dokładnie mieszamy. Kiedy ciasto lekko się przyrumieni wyjmujemy je z piekarnika i nakładamy naszą masę i na to resztę utartego sera. Układamy też obrane i pokrojone w cieniutkie paski warzywa zapiekamy kolejne 10-15 minut.
Pozdrawiam serdecznie 🙂
Ps. Na adres e-mail wysyłam też zdjęcie mojej tarty.
Moja kolejna propozycja to szarlotka, ale nie zwykła tylko rodem z najlepszej cukierni. Robię ją zawsze gdy chcę zaskoczyć gości czymś zwykłym a zarazem niezwykłym.
Składniki:
300 g mąki
150 g masła
100 g cukru pudru
2 żółtka
2 łyżki śmietany
sól
800 g jabłek
100 g cukru
1 cytryna
1/3 łyżeczki cynamonu
60 g rodzynków
50 g płatków migdałowych
50 g zmielonych orzechów laskowych
3 łyżki dżemu morelowego
4 łyżki cukru pudru
50 ml wiśniówki
Mąkę przesiać. Dodać szczyptę soli i pokrojone na małe kawałki masło. Posiekać nożem, dodać cukier puder, żółtka i śmietanę. Składniki połączyć, siekając nożem. Następnie palcami rozetrzeć grudki i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki na 30 min.
Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Przełożyć do rondla, podlać 2-3 łyżkami gorącej wody. Dodać cukier, cynamon, rodzynki, płatki migdałowe, orzechy, wyciśnięty sok z cytryny i dusić na małym ogniu około 10 minut. Przez cały czas mieszać, aby się jabłka nie przypaliły.
Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na 2 części. Jedną część rozwałkować i wyłożyć nią dno i boki tortownicy. Spód nakłuć widelcem w wielu miejscach i piec przez 10-15 minut w temperaturze 200 stopni.
Na podpieczonym cieście rozłożyć jabłka. Rozwałkować drugą część ciasta, przykryć jabłka, nakłuć ciasto w kilku miejscach i piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Szarlotkę ostudzić, nie wyjmując z formy. Rozgrzać dżem morelowy, przetrzeć przez sito, posmarować szarlotkę i odstawić, aby dżem zastygł
Cukier puder rozetrzeć z wiśniówką na gładką masę i polukrować szarlotkę.
Gotowe 🙂
PIERNIK Z BAJERAMI
Składniki:
250 g ulubionego ciemnego dżemu lub powideł
1/2 kostki masła
2 łyżki oliwy
2 jaja
1/3 szklanki zmielonych orzechów włoskich
1/3 szklanki zmielonych migdałów
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
2 szklanki mąki
1 płaska łyżka kakao
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
1 płaska łyżka przyprawy do pierników
3 łyżki skórki pomarańczowej
lukier, ozdoby – według uznania
Przygotowanie:
Tłuszcz, cukier i jaja ucieramy. Następnie dodajemy stopniowo dżem i skórkę – no i ucieramy dalej.
Mąkę mieszamy z kakao, przyprawami, proszkiem do pieczenia, migdałami i orzechami.
Mieszankę dodajemy stopniowo do masy naprzemiennie z mlekiem – małymi porcjami. 🙂
Pieczemy na natłuszczonej blasze lub w foremce silikonowej – ja użyłam CHOINKI. 🙂 Temperatura – 180-200 stopni C. Czas pieczenia – 35-40 minut. 🙂
Zdobimy wg uznania – ja użyłam lukru królewskiego z barwnikiem, żeby CHOINKA była wiarygodna. No i białych zdobień. W końcu lukier to jedyna forma śniegu, jakiej możemy zaznać tej zimy… 😉
Smacznego!! 🙂
Mirka
P.S. Fotki wyślę mailem. 🙂
Super konkurs i nagroda.
Polecam cos szczegolnego na kolacje, tarte z brokulami i biala kielbasa. Delikatne kruche ciasto, zdecydowany smak brokułu i kiełbasy, oraz lekko ciągnące się serowo-jajeczne wnętrze, sparwiają, że tarta nabiera swoistego jesiennego charkteru. na pewno pysznie bedzie smakowala upieczona w naczyniu Staub.
Tarta z brokułami i białą kiełbasą
Ciasto:
30 dag mąki
15 dag masła
2–4 łyżki zimnej wody
1 łyżka oleju rzepakowego
sól
Schłodzone masło siekamy z mąką, dodajemy olej, sól i trochę zimnej wody. Szybko zarobiamy kruche ciasto, formujemy kulę, zawijamy w folię, schłodzamy w lodówce przez 60 min.
Nadzienie:
1 mały brokuł
100 g białej kiełbasy
2 jajka
150 ml gęstej śmietany
gałka muszkatołowa
pieprz
5 dag startego żółtego sera
1 łyżka oleju rzepakowego
Brokuły oczyszczamy, płuczemy, dzielimy na różyczki, gotujemy 10-15 minut na parze, studzimy. Gruby trzonek brokułu obieramy ze skórki, myjemy, kroimy w kosteczkę i gotujemy do miękkości w małej ilości wody, odcedzamy.
Kiełbasę kroimy na małe cząstki i smażymy na 1 łyżce oleju.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość 1/2 cm, przekładamy na papier do pieczenia, wykładamy nim dno formy na tartę. Ciasto nakłuwamy widelcem. Na cieście układamy kiebłasę wymieszaną z ugotowanymi kostkami brokułu i pokrojonymi na małe kawałeczki paroma różyczkami brokułu.
ajka rozkłócamy ze śmietaną, dodajemy starty na dużych oczkach ser, przyprawamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Masę jajeczną wylewamy na warstwę kiełbasy. Tartę dekorujemy pozostałymi różyczkami brokułu.
Tarte wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C, pieczemy ok. 30 minut.
p.s zdjecie przesylam e-mailem
Ciasta drozdzowe naleza do moich ulubionych. NAjlepiej smakuja z herbata z cytryna lub kubkiem cieplego mleka. apraszam na Drożdżówke ze śliwkami i serem, ktora pysznie sie upiecze w formie Staub. Sliwki mozna oczywiscie zamienic na inne sezonowe owoce.
Składniki na ciasto( tortownica 27 cm):
400 g mąki
7 g drożdży instant
1 jajko i 1 żółtko
65 g cukru
90 g masła
150 ml ciepłego mleka
1 szczypta soli
Składniki na nadzienie:
1/2 kg śliwek
200 g twarogu( u mnie serek ricotta)
2 łyżki śmietanki
3 łyżki cukru
2 łyżeczki pasty waniliowej( pominelam)
Przesiana mąkę, drożdże, sól i cukier mieszamy razem w misce. Dodajemy jajka, pokrojone na kawałki, miękkie masło i lekko podgrzane, ale nie gorące mleko. Mieszamy łyżką do połączenia sie składnikow, a następnie wyrabiamy ręką przez kilka minut. Ciasto powinno byc lśniące, miękkie i elastyczne. Wyrobione ciasto przekładamy do miski, przykryamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Serek ricotta, śmietanę, cukier i pastę waniliową mieszamy w miseczce na jednolitą masę. Śliwki myjemy, kroimy na połówki i pestkujemy.
Wyrośnięte ciasto szybko wyrabiamy na podsypanym mąką blacie i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach ok 40 x 30 cm i grubości około 3mm. Kroimy wzdłuż na 3 pasy (40 x 10 cm). Wzdłuż każdego pasa nakładamy masę serową, zwijamy w rulon i dobrze sklejamy brzegi i końce.
Wałki ciasta( zlepieniem do dołu) układamy w formie ślimaka, w wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. W rowki wciskamy połówki śliwek. Drożdżowkę odstawiamy w ciepłe miejsce do napuszenia, na około 30 minut. Następnie, smarujemy odrobiną mleka i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 45 min.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Pyszne drozdzowe ciasto prosto ze slonecznej Italii. Zapraszam na pochodzacą z Toskanii schiacciatę con uva, słodkie , płaskie ciasto ze swieżymi winogronami.
Wywodząca się z kuchni biedakow (cucina povera) schiacciata była pieczona w czasie winobrania na okolicznościowe zabawy i festy. Jej skromne pochodzenie odzwierciedlają również proste składniki: ciasto chlebowe, oliwa z oliwek, cukier i ciemne winogrona(uva nera), oraz proste wykonanie. Swoistego aromatu dodaje ciastu rozmaryn, a sama schiacciata jest równie pyszna następnego dnia, kiedy smaki dobrze się pomieszają.
Schiacciata z truskawkowymi winogronami ( con uva fragola)
Składniki na ciasto chlebowe:
500 g mąki chlebowej
17 g drożdży
4 łyżki białego cukru
4 łyżki oliwy z oliwek
1/3 łyżeczki soli
250-300 ml wody
rozmaryn
dodatkowo:
700 g winogron (najlepiej jeżeli będą to winogrona ciemne z drobnymi owocami)
6 łyżek brązowego cukru
4 łyżki oliwy z oliwek
Rozpoczynamy od przygotowania zaczynu z drożdży. Drożdże mieszamy z kilkoma łyżkami lekko podgrzanej wody. Dodajemy łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie mieszamy ze sobą wszystkie pozostałe składniki i dodajemy do nich zaczyn z drożdży – wyrabiamy ciasto. Powinno być elastyczne i nie klejące do rąk. Umieszczamy ciasto w misce, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na okolo 1h.
Ciasto dzielimy na dwie części 2/3 i 1/3, rozwałkowujemy je (na grubość 0,5 cm) do wielkości formy( u mnie okrągła forma 26 cm). Formę natłuszczamy oliwą, jeśli pieczemy na papierze, to również natłuszczamy go oliwą, a ciasto wyrabiamy natłuszczonymi oliwą rękami. Wiekszą część ciasta układamy w formie, pamietamy aby brzegi ciasta wychodziły z 2 cm zapasem poza brzeg formy. Na tak przygotowane ciasto wykładamy 500 g umytych i osuszonych winorgon. Winogrona posypujemy dwiema łyżkami brązowego cukru i polewamy 2 łyżkami oliwy. Przykrywamy drugą częścią ciasta, zamykamy wystające brzegi spodniego ciasta i dobrze sklejamy. Na wierzchu rozsypujemy pozostałe winogrona, wgniatając je trochę w ciasto, polewamy dwoma łyżkami oliwy, taką samą ilością cukru i dekorujemy paroma gałązkami rozmarynu.
Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (200°C) na około 40 minut(ostatnie 10 min w 180°C). Ciasto powinno się zrumienić, a cukier skarmelizować.
Proponuję obłędne ciasto korzenne z daktylami i gruszkami, słodkie i wilgotne, idealne na Święta!
CIASTO KORZENNE Z GRUSZKAMI I DAKTYLAMI
(8-10 porcji)
Składniki na ciasto:
250 g daktyli bez pestek, drobno posiekanych
300 ml mleka
100 g masła, plus do natłuszczenia
140 g konfitury pomarańczowej
140 g brązowego cukru
3 duże gruszki, obrane i pokrojone w duże kawałki
175 g mąki
50 g orzechów włoskich, odłóż kilka do dekoracji i resztę posiekaj
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki mielonego imbiru
½ łyżeczki przyprawy do pierników
2 jajka
Składniki na syrop:
85 g brązowego cukru
150 ml brandy
Przygotowanie:
W małym rondelku umieść daktyle, mleko, masło, konfiturę pomarańczową i brązowy cukier. Podgrzewaj na średnim ogniu aż masło i cukier się rozpuszczą, po czym odstaw na 1 godzinę do ostygnięcia.
Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Natłuść lub wyłóż papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 23 cm.
W średniej misce wymieszaj mąkę, orzechy, sodę, proszek do pieczenia, imbir i przyprawę do piernika, po czym dodawaj partiami, mieszając, do przygotowanych wcześniej mokrych składników, na koniec dodając jajka. Zmiksuj do konsystencji jednolitego ciasta i przelej do przygotowanej tortownicy. Na wierzch powciskaj gruszki i posyp odłożonymi orzechami.
Włóż do piekarnika i piecz przez 40 minut, po tym czasie przykryj folią aluminiową matową stroną do góry, piecz kolejne 25-30 minut. Gdy sprawdzamy ciasto drewnianym patyczkiem, to powinny być na nim przyczepione drobinki, nie będzie suchy i jest to zupełnie normalne gdyż ciasto ma być wilgotne w środku.
W celu przygotowania syropu, na małej patelni wymieszaj cukier z 50 ml wody i podgrzewaj na małym ogniu do rozpuszczenia cukru. Następnie wlej brandy i odstaw. Polej ciasto połową syropu od razu po wyjęciu z piekarnika, a resztę odłóż do polania pojedynczych kawałków już na talerzu.
Smacznego!
Sernik a’la Monte
Składniki:
Ciasto:
1,5 szklanki mąki
2 żółtka
1/3 szklanki cukru pudru
100 g masła
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
500 g zielonego białego sera (może być z wiaderka)
ok. 250 g deseru Monte lub podobnego
3 jajka
3-4 łyżki cukru
1 op. dużego budyniu czekoladowego bez cukru
szczypta soli
Polewa:
100 g gorzkiej czekolady
1 łyżka masła
garść orzechów włoskich
Wykonanie:
Ciasto:
Przesianą przez sito mąkę mieszamy w misce z cukrem pudrem, kakao i proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtka i pokrojone w kostkę, zimne masło. Zagniatamy ciasto, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min. Następnie ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim dno formy wyłożone papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 min. Studzimy.
Masa serowa:
Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy mikserem razem z cukrem. Następnie dodajemy zmielony biały ser, desery czekoladowe oraz proszek budyniowy i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Białka ubijamy mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pianę z białek dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy łyżką. Masę wykładamy na podpieczony spód, wyrównujemy wierzch i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 60 min. Studzimy w wyłączonym piekarniku.
Polewa:
Czekoladę gorzką topimy z masłem w kąpieli wodnej. Gotową polewę rozprowadzamy na wierzchu wystudzonego sernika. Orzechy włoskie grubo siekamy. Posypujemy nimi wierzch ciasta.
Przechowujemy w chłodnym miejscu.
Murzynek kawowy z migdałami na bąbelkach
Składniki:
4-5 żółtek
3/4 szklanki cukru (lub więcej)
1 szklanka wody mineralnej gazowanej
1 szklanka zmielonych migdałów (część migdałów może być grubo zmielona)
1/2- 3/4 szklanki mąki
2 łyżeczki kakao
4-5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
50 g czekolady gorzkiej
1 łyżka masła
garść dropsów czekoladowych
Wykonanie:
W misce ucieramy żółtka z cukrem za pomocą miksera aż zjaśnieją. Następnie dodajemy do nich porcjami wodę mineralną gazowaną, nie przerywając miksowania.
W drugiej misce mieszamy ze sobą składniki suche: przesianą przez sitko mąkę, zmielone migdały, kakao, kawę rozpuszczalną, proszek do pieczenia i sól. Składniki suche dodajemy porcjami do składników mokrych, cały czas miksując. Gotową masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni przez 30-35 min. Studzimy.
Czekoladę gorzką topimy z masłem w kąpieli wodnej. Stopioną czekoladą polewamy ostudzone ciasto i posypujemy dropsami czekoladowymi.
Jaglane brownie z korzenną nutą
Składniki:
1 szklanka kaszy jaglanej
2,5 szklanki mleka (lub wody)
3 banany
2-3 jajka
150 g gorzkiej czekolady
2 łyżeczki sody
1 czubata łyżka kakao
3-4 łyżeczki przyprawy do piernika
2-3 łyżki cukru pudru ( dodać gdy za mało słodkie)
Polewa:
100g gorzkiej czekolady
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1 łyżka masła lub oleju kokosowego
dowolna posypka (niekoniecznie)
Wykonanie:
Kaszę jaglaną przepłukujemy najpierw w zimnej wodzie, a następnie dwu-, trzykrotnie wrzątkiem. Wrzucamy do garnka i zalewamy mlekiem lub wodą. Gotujemy do momentu całkowitego wchłonięcia mleka/wody przez kaszę. Kaszę co jakiś czas mieszamy, aby nam się nie przypaliła. Ugotowaną kaszę odstawiamy do ostygnięcia.
Banany blendujemy na gładkie puree, dodajemy dwa jajka i wszystko razem mieszamy. Następnie dodajemy porcjami wystudzoną kaszę jaglaną i blendujemy na gładką masę. Gdy masa jest zbyt gęsta dodajemy wówczas jeszcze jedno jajko. 100 g czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Pozostałą ilość czekolady (50g) kroimy w drobną kostkę. Do powstałej masy dodajemy sodę, kakao, przyprawę do piernika i porcjami wystudzoną rozpuszczoną czekoladę. Wszystko dokładnie miksujemy. Na końcu dodajemy pokrojoną czekoladę i mieszamy wszystko za pomocą łyżki. Gdy masa jest za mało słodka dodajemy cukier puder (mnie taka się wydała, dlatego na końcu dodałam 2 łyżki cukru pudru). Mieszamy. Gotową masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy przez 45-50 min. Studzimy.
Przygotowujemy polewę: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z masłem/ olejem kokosowym. Gdy czekolada się rozpuści dodajemy przyprawę do piernika i dokładnie mieszamy. Gotową polewę rozprowadzamy na wierzchu ostygniętego ciasta i posypujemy dowolną posypką.
Tarta pszczółka
Potrzebujemy:
Ciasto półkruche:
250 g mąki pszennej
100 g zimnego masła
75 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
2 łyżki śmietany 18%
Nadzienie:
330 g śmietany 18%
2 jajka
2 łyżki cukru
1 budyń śmietankowy w proszku
2 łyżki dżemu jeżynowego
Beza:
2 białka
3 łyżki cukru
Jako pierwsze robimy ciasto półkruche z podanych składników.
Mąkę przesiewamy z cukrem i proszkiem do pieczenia. Masło kroimy w kostkę i dodajemy do mąki, całość szatkujemy nożem, aby nie ogrzewać masła. Dodajemy następnie jajko i śmietanę i zagniatamy szybko ciasto. Wkładamy je do woreczka i odstawiamy do lodówki na minimum pół godziny.
Po tym czasie formę do tarty o średnicy 24 cm oblepiamy naszym ciastem i ponownie wkładamy do lodówki, aby się schłodziła, wtedy nie odkształci się na brzegach.
Przygotowujemy nadzienie śmietanowe.
Zimną śmietanę mieszamy z jajkami, cukrem i budyniem do połączenia się składników.
Połowę masy odlewamy i mieszamy z dżemem.
Wyjmujemy z lodówki naszą formę z ciastem i wlewamy kolejno po 3 łyżki jasnego nadzienia i ciemnego, zawsze celując mniej więcej na środek naszego ostatniego kleksa.
Pieczemy 30 minut w temperaturze 160 stopni C z termoobiegiem, bez w 180 stopniach C.
Pod koniec pieczenia ubijamy białka i pod koniec dodajemy cukier, ubijamy do momentu rozpuszczenia się cukru.
Na gorące ciasto wyciskamy rękawem cukierniczym kleksy z ubitych białek.
Wstawiamy ciasto ponownie do piekarnika na 10 minut, temperatura około 150 stopni C. Jeśli beza Wam się za bardzo zacznie rumienić, zmniejszcie temperaturę.
Sernik wysokich lotów
Potrzebujemy:
Ciasto:
szklanka mąki kokosowej
75 g masła lub oleju kokosowego
1/4 szklanki cukru
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa
0.5 kg sera (może być z wiaderka)
2 jajka, białko i żółtko oddzielnie
100 g miękkiego masła
1/2 szklanki cukru
1 budyń waniliowy
2 łyżki jogurtu greckiego
szczypta soli
kilkanaście kostek mleczka ptasiego
Mus jeżynowy:
1 kg jeżyn
1 galaretka wiśniowa
Zagniatamy szybko ciasto z podanych składników, wykładamy nim okrągłą formę o średnicy 24 cm, wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do lodówki na czas wyrobienia masy serowej.
Twaróg jeśli jest w kawałku mielimy go 3-krotnie, jeśli mamy taki z wiaderka, pomijamy tę czynność. Masło ucieramy z cukrem, dopóki cukier nam się nie rozpuści. Następnie dodajemy ser, w międzyczasie dodajemy po jednym żółtku, na koniec jogurt grecki. Teraz wsypujemy proszek budyniowy i wszystko mieszamy jedynie do połączenia się składników. Z białek i szczypty soli ubijamy pianę, następnie delikatnie łączymy ją z masą serową i wykładamy na nasz spód. W masę serową wkładamy, dociskając do dołu, nasze mleczko ptasie. Pieczemy w 150 st. C przez 50 minut.
Jeżyny zagotowujemy i gotujemy, aż się nie „rozpadną”. Następnie przecieramy przez sito i do gorącego płynu wsypujemy galaretkę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lekkiego stężenia.
Po upieczeniu, sernik zostawiamy w gorącym piekarniku, uchylamy jedynie drzwiczki, aby wolno się studził. Kiedy nasz mus będzie już wyraźnie tężał, polewamy nim sernik (ten może być jeszcze ciepły) i wstawiamy całość do lodówki. Sernik najlepiej smakuje po wychłodzeniu.
Kremowy orzechowy sernik
Potrzebujemy:
1/2 kg sera z wiaderka
100 g masła w temperaturze pokojowej
1/2 szklanki cukru
2 jajka
1 budyń waniliowy w proszku
3 łyżki jogurtu greckiego
6 łyżek masła orzechowego
kruszone orzechy arachidowe do dekoracji
Masło ucieramy z cukrem, po czym dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy tylko do połączenia się składników, aby nie napowietrzać za bardzo masy.
Rozlewamy masę do naczynia i posypujemy orzechami.
Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 25 minut.
Clafoutis z czereśniami
Clafoutis to francuski deser składający się z czereśni zalanych naleśnikowym ciastem, które zapieka się w piekarniku i podaje na ciepło, posypując cukrem pudrem. Deser jest bardzo charakterystyczny w smaku. Trochę jak pudding, trochę jak gruby naleśnik. Jest raczej zbity i ciężki, mogłoby się wydawać, że trochę zakalcowaty. Bardzo smaczny i prosty do przygotowania. Najlepszy na ciepło, tuż po wyjęciu z piekarnika. Polecam!
Składniki: (na formę o średnicy ok. 23 cm)
Ciasto:
2 duże jajka
1/3 szkl cukru
szczypta soli
200 g jogurtu naturalnego
2 łyżki wiśniówki
100 g mąki pszennej tortowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
masło i kasza manna do formy
400 g czereśni, odpestkowanych
cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Formę o średnicy 23 cm lub ceramiczne naczynie (lub mniejszą formę, wtedy ciasto będzie wyższe) wysmarować masłem i posypać kasza manną. Czereśnie umyć, wydrylować z pestek i ułożyć w formie.
Ciasto: Wszystkie składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej! Jajka ubić z cukrem i szczyptą soli do jasności i puszystości. Następnie dodać jogurt oraz wiśniówkę i dalej miksować. Na koniec wsypać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Całość krótko zmiksować, aż do połączenia składników.
Gotowe ciasto wylać na czereśnie w formie, wyrównując szpatułką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok. 30 minut, aż Clafoutis lekko się zarumieni.
Upieczone ciasto oprószyć cukrem pudrem. Podawać na ciepło, np. w towarzystwie lodów. Smacznego!
Crumble malinowo-truskawkowe
Crumble to nic innego jak owoce pod kruszonką 😉 Świetna propozycja zarówno dla dzieci jak i dorosłych. Angielski deserek, którego przygotowanie zajmuję zaledwie kilka minut 🙂 Każdy sobie z nim poradzi. Wyśmienicie smakuję z gałką lodów…Polecam! 🙂
Składniki:
70 g zimnego masła
120 g mąki pszennej
80 g cukru brązowego
250 g malin
250 g truskawek
Przygotowanie:
Mąkę, brązowy cukier oraz zimne masło zagniatamy rękami do uzyskania kruszonki. Maliny i truskawki umyć, osuszyć. Umieścić je w naczyniu Staub. Obficie posypać kruszonką. Piec w 190 st.C przez około 20-25 minut do ładnego zarumienienia. Podawać na ciepło, np. z lodami. Smacznego!
Zapiekana kasza jaglana z twarogiem i malinami
Składniki: (na 4 porcje)
80 g kaszy jaglanej
100 g twarogu półtłustego, zmielonego
3 łyżki jogurtu naturalnego
1,5 łyżki płynnego miodu
1 małe jajko
około 100 g malin
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną ugotować jak zaleca się na opakowaniu. Następnie odcedzić na sicie. Twaróg wymieszać za pomocą trzepaczki z jajkiem, jogurtem oraz miodem.
Do 4 kokilek lub jednego większego naczynia żaroodpornego nakładać po kolei: kaszę jaglaną, masę serową i maliny. W razie konieczności powtórzyć czynność, kończąc na malinach. Tak przygotowane deserki piec w 180 st.C przez około 15 minut. Upieczone wyjąć z piekarnika i lekko przestudzić. Podawać jeszcze ciepłe, np. polewając miodem. Smacznego!
Zdjęcia przesyłam mailem.
Pozdrawiam!
Justyna Dragan
akrobatka@spoko.pl
W tym cudnym naczyniu Staub przygotowałabym zapiekaną z parmezanem roladę naleśnikową z polskimi grzybami, beszamelem i zieloną pietruszką.
Naleśniki:
– 2 jajka
– 1,5 szklanki mleka
– 1 szklanka wody mineralnej gazowanej
– 2 szklanki mąki
– szczypta soli
– olej rzepakowy do smażenia
Do przesianej mąki dodać jajka, mleko i sól. Zmiksować i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie dodać do ciasta wodę gazowaną, trochę oleju i smażyć cienkie naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni.
Sos beszamelowy:
1 l mleka
150 g masła
150 g mąki
gałka muszkatołowa
sól morska
świeżo zmielony czarny pieprz
Masło roztopić w rondelku, dodać mąkę, wymieszać i dolać mleko. Mieszając doprowadzić do zagotowania, dodać przyprawy i odstawić do przestudzenia.
500 g mrożonych lub świeżych (w sezonie) grzybów (borowiki, podgrzybki, kurki…)
2 łyżki klarowanego masła
sól morska
świeżo zmielony czarny pieprz
świeża natka pietruszki
.
Świeże grzyby oczyścić, mrożone w całości rozmrozić – w obu przypadkach pokroić na średniej wielkości kawałki. Podsmażyć na maśle, doprawić solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem do smaku.
Na stole rozłożyć folię aluminiową. Usmażone naleśniki ułożyć w jednym rzędzie na „domino”, a następnie obok, nachodzący na pierwszy – drugi rząd naleśników. Powierzchnia naleśnikowa powinna mieć kształt
prostokąta. Następnie na naleśniki wylać lekko ciepły, ale nie zimny sos beszamelowy i równomiernie go rozprowadzić. Podsmażone grzyby ułożyć na całej powierzchni i obficie posypać posiekaną natką pietruszki. Teraz zwinąć roladę: od dłuższej strony chwycić folię, na której leży ciasto z nadzieniem i delikatnie podnosząc do góry zawinąć całość w rulon. Roladę owinąć folią spożywczą, docisnąć i zawinąć końcówki tak jak cukierek. Odstawić do lodówki na minimum 8 godzin. Po wyciągnięciu z lodówki zdjąć folię, roladę pokroić na kawałki i pokrojone plastry rolady umieścić w tym cudnym naczyniu Staub. Kawałki rolady posypać parmezanem i zapiekać około 10 –
15 minut w piekarniku nagrzanym do 180C. Podawać z domowym sosem grzybowym lub śmietanowym z dodatkiem parmezanu.
Ta wspaniała forma marki Staub będzie idealna na wytrawny, warzywny sernik z łososiem i kaparami na krakersowym spodzie. Idealny na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia.
Składniki:
Spód:
– 200 g solonych krakersów
– 100 g masła
Masa:
– 700 g mielonego twarogu
– 300 g ziemniaków
– 450 g łososia (świeżego fileta)
– 1 por (biała część)
– 3 ząbki czosnku
– 4 jajka
– 1 marchewka
– 1 cebula
– 100 g parmezanu lub grana padano
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej
– garść kaparów
– sól morska i świeżo mielony kolorowy pieprz
– papryka (słodka i ostra)
– 1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku
– 1 łyżka drobno posiekanego koperku
– 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
– 1/2 łyżki drobno posiekanego lubczyku
Krakersy zmielić w maszynce lub rozdrobnić. Zmielone krakersy dodać do rozpuszczonego masła. Całość wymieszać i masą wyłożyć dno tej boskiej formy do zapiekania Staub. Masę wyrównać i mocno docisnąć. W garnku ugotować obrane ziemniaki. Na patelni na odrobinie masła podsmażyć starte na tarce lub drobno pokrojone czosnek, cebulę, pora i marchewkę. Na patelni grillowej (lub zwykłej patelni) rozpuścić masło i usmażyć oprószonego solą i pieprzem łososia. Ugotowane i ostudzone ziemniaki oraz podsmażone warzywa zmielić w maszynce lub rozdrobnić w blenderze. Do dużej miski dodać zmielony twaróg, zmielone warzywa, żółtka, parmezan, mąkę ziemniaczaną, doprawić solą morską, świeżo zmielonym kolorowym pieprzem, papryką ostrą i słodką. Masę dokładnie wymieszać i dodać ubite na sztywno białka. Całość delikatnie wymieszać, dodać kapary, posiekane zioła i wylać na krakersowy spód. Sernik piec przez 1 h w piekarniku nagrzanym do 175C. Studzić w piekarniku i całą noc w lodówce. Sernik udekorować świeżym zielonym ogórkiem, drobno posiekanym koperkiem i kwaśną śmietaną.