Kolejna propozycja z ukochanymi truskawkami.
Mój synuś sam zjadł jeden krążek, tak mu smakowało!
Przepis prosty, więc do dzieła!
Co nam trzeba?
100 g cukru
150 g mąki
4 jajka
80 ml oleju rzepakowego
2 łyżki musu truskawkowego
foremki okrągłe do pieczenia od PAPIL ART
na mus truskawkowy: 200-300 g truskawek plus cukier puder wedle umiaru-u mnie łyżka stołowa. Miksujemy na gładką masę
kilka truskawek do ozdoby
mascarpone- jedno opakowanie
Robimy!
Oddzielamy białka od żółtek.
Białka ubijamy na sztywno, dodając pod koniec cukier i ubijamy, aż cukier się rozpuści.
Następnie dodajemy po kolei żółtka oraz powoli przesianą mąkę. Na sam koniec dodajmy olej i 2 łyżki musu truskawkowego.
Ciasto przekładamy do dwóch foremek okrągłych.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy około 25 minut.
Po tym czasie studzimy.
Mascarpone miksujemy z musem truskawkowym.
Wykładamy na ciasto.
Zdobimy cząstkami truskawek. Pyszny lekko schłodzony
Przed podaniem posypywałam jeszcze płatkami migdałowymi.
Super przepis i łatwy 😉 foremki są super 🙂