Truskawki tu, truskawki tam….i ja je mam
I w kuchni myślę, co z nich wymyśleć dobrego
Zrobiłam więc omleta takiego!
😀
Może zrobisz i ty?
Co nam trzeba?
Na 1 omlet
2 białka
1 jogurt naturalny 200g
100 g mąki pszennej- u mnie reszelskiej Młynomag
dżem z fig
truskawki
Robimy!
Białka roztrzepujemy widelcem.
Następnie dodajemy jogurt naturalny i roztrzepujemy na jednolitą masą.
Wylewamy na patelnię do smażenia bez tłuszczu.
Jeśli już musicie natłuścić to polecam olej kokosowy.
Ja używam patelni beztłuszczowej do naleśników-od wielu lat Tefal.
Omlet szybko się ścina. Pilnujemy aby ładnie się zapiekł z każdej strony, na wolnym ogniu!
Podajemy posmarowany dżemem z fig i obłożony plasterkami truskawek.
Szybko i smakowicie!
Ps. Oczywiście dżem dowolny 😉
o a własnie kupiłam truskawki i myślałam co z nimi zrobić tym razem. Wygląda pysznie 🙂