Lekki biszkopt, z delikatnym zapachem pomarańczy i słodko-kwaskowate owoce.
Idealna przekąska do herbatki, kawki czy kubka kakao.
Prościutkie do zrobienia!
Co nam trzeba?
4 jajka
pół kostki masła
150 g cukru
200g maki pszennej – Młynomag
50g mąki ziemniaczanej
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 pomarańcza
1 spora pałeczka rabarbaru
200 g truskawek
plus: łyżeczka cukru i 2 łyżki mąki
Robimy!
Pomarańczę myjemy, sparzamy wrzątkiem i tarkujemy jej skórkę
Masło rozpuszczamy i studzimy.
rabarbar tniemy w kosteczkę i zasypujemy naszą łyżeczką cukru
Jajka myjemy oddzielamy żółtka od białek.
Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę.
Dodajemy masło i ucieramy dalej
Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy do naszej masy.
Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy, używając już tylko szpatułki.
Dosypujemy otartą skórkę pomarańczy i wszystko delikatnie mieszamy do połączenia masy
Rabarbar i pokrojone w cząstki truskawki obsypujemy mąką.
Szykujemy blaszkę: u mnie okrągła, sylikonowa, lekko ją tylko natłuszczam.
Jeśli macie blaszaną, najlepiej wyścielić ją papierem do pieczenia, a jeśli brak, to natłuszczamy i obsypujemy bułką tartą lub mąką
Wylewamy naszą masę i dodajemy , rozrzucając równomiernie owoce.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 185 stopni około 35 minut.
Pyszne obsypane cukrem pudrem.
Smacznego!