Dzisiejsza propozycja to zdrowa wersja klasycznego omleta.
A dodatek płatków zachęci najmłodszych 🙂
Co nam trzeba?
Na dwa omlety
8 białek z jajek
200ml kefiru
8-10 pełnych łyżek maki ryżowej -zobaczycie jak konsystencja. Ma być gęsta.
łyżka miodu w wersji płynnej
płatki Corn Flakes Kakao i miód
opcjonalnie cukier puder do posypania
łyżeczka oleju kokosowego do smażenia
Robimy!
Białka ubijamy z kefirem na gładką, lekko puszystą masę i miksujemy dalej.
Dodajemy po łyżce mąki, aż do wyczerpania oraz dodajemy miód.
Rozgrzewamy patelnie z olejem kokosowym-najlepiej płaską, wygodniej przekładać.
Ciasto dzielimy na dwie części. ciasto ma być gęste, nie lejące. jak wam za rzadko wyszło, dodajcie jeszcze mąki. ale nie przesadzajcie z mąką, bo będzie omlet zbity i gumowaty. Wylewamy masę i posypujemy płatkami. Przykrywamy pokrywką i smażymy omlecika około 4-5 minut na małym ogniu, gdy podważymy lekko łopatką i widać ze już jest zwarty, przekładamy na chwilę -2 minutki z drugiej strony. I już
Posypujemy cukrem pudrem i jemy cieplutki.
#odkrywamcomożezboże #mojaalternatywa #zrodzinąnajlepiej #lubella