Ziemniaki zamienione w babkę uwielbia większość z nas.
Dodatek cukinii sprawia, że babka jest bardziej mokra i odżywcza.
Dodatek kiełbaski dodaje smaczku i aromatu i dodatkowo syci.
Kiełbasy nie smażymy przez co babka nie będzie tak kaloryczna.
Bez obaw-nie będzie sucha dzięki cukinii 🙂
Co nam trzeba?
Na podłużną blaszkę
1,5 kg ziemniaków
1 cebula
1 średnia młoda cukinia
2 długie wysokogatunkowe kiełbasy-standardowe pętka
200g mąki
3 jajka
sól i pieprz ziołowy
oliwa z oliwek (ewentualnie olej rzepakowy)
Robimy!!
Ziemniaki obieramy, myjemy i tarkujemy na papkę, bądź przepuszczamy przez maszynę. Jak na placki ziemniaczane
To samo robimy z cebulą i cukinią
Mieszamy. Powstały sok zlewamy.
Do masy wbijamy jajka i dodajemy mąkę. Mieszamy na gładką masę.
Kiełbasę kroimy w grubą kostkę i dodajmy do masy ziemniaczanej.
Przyprawiamy solą i pieprzem.
Mieszamy do połączenia wszystkich składników
Nagrzewamy piekarnik do 170-180 stopni.
Na blachę wlewamy trochę oliwy i rozsmarowujemy ją lekko na dnie.
Wlewamy masę na blachę i na wierzchu rozsypujemy resztę rozmarynu. Polewamy oliwą
Pieczemy około 1 godz. 30 minut – w systemie góra/dół.
Sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczona-jak będzie suchy to znaczy ,że można wyjmować.
Należy pamiętać, iż babka po wyjęciu jest dość mokra. W miarę stygnięcia bardziej się zwiera.
Ja zawsze czekam około pół godziny zanim zacznę kroić.
Na następny dzień jest jeszcze lepsza
Ważne aby nie spalić za mocno.
Smakuje idealnie z ketchupem lub sosem majonezowo-czosnkowym.