Pyszna, maksymalnie rozgrzewająca, pożywna.
Jesienny sztos kochani, zróbcie!
Robi się szybko, jest prosta!
Co nam trzeba?
Mała dynia hokkaido
mała cukinia
3 ziemniaki
2 marchewki
1 pietruszka
1 papryka czerwona
5 ząbków czosnku
2 łyżki obranego i tarkowanego imbiru
przyprawy: po pół łyżeczki: soli, pieprzu ziołowego, papryki ostrej, papryki słodkiej, czosnku granulowanego,
Szczypta chilli.
mleko kokosowe w proszku- 1 łyżka (może być w płynie- to 2 łyżki)
1 łyżka masła
3 l wody
Robimy!
Dynię obieramy, czyścimy z pestek, kroimy w kostkę.
Wszystkie warzywa obieramy, czyścimy (paprykę, cukinię) i kroimy w kosteczkę.
Wrzucamy do wody w garnku dynię i pozostałe warzywa, czosnek w ząbkach i przyprawy i gotujemy do miękkości warzyw około godzinki
Miksujemy warzywa w wywarze, w którym się gotowały, dodajemy tarkowany imbir, szczyptę chilli i gotujemy chwilę jeszcze (5 minut).
Na sam koniec dodajemy masło i mleczko kokosowe, mieszamy i podajemy.
Wyborna z groszkiem ptysiowym, uprażonymi pestkami dyni.
Smacznego!