Pulpeciki z natką pietruszki

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Dziś zapraszam na obiad!
Pulpeciki są daniem, które uwielbiają mali i duzi.
Polecam. wyborne z kaszą lub tłuczonymi ziemniakami
Plus buraczki!

Co nam trzeba?
500g mięsa mielonego z szynki
3 łyżki bułki tartej
2 łyżki otrębów pszennych
1 jajko
przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
pęczek natki pietruszki- tak aby posiekanej wyszło z 4 łyżki
woda

Do zagęszczenia sosu:
mały jogurt naturalny
łyżka musztardy stołowej
czubata łyżka mąki
słoik

Robimy!!!

Do miski wrzucamy mięso, wsypujemy bułkę tartą, otręby, wbijamy jajko i ugniatamy wszystko na jednolita masę.
Doprawiamy solą, pieprzem i delikatnie papryką-do smaku, dodajemy 3 łyżki natki
W szerokim garnuszku (ja używam takiej a’ la patelni) gotujemy wodę (tak około 0,5l)
Następnie do gotującej się wody wrzucamy uformowane kuleczki z mięsa.
Pulpeciki mają być w ponad połowie zanurzone w wodzie-jak jest mało-dolewamy!

Posypujemy pozostałą pietruszką.
Dusimy od czasu do czasu przewracając kulki około 15-20 min.

Zagęszczamy sos: do  połowy słoiczka wlewamy sos, w którym gotowały się pulpeciki, wsypujemy łyżkę mąki i wlewamy jogurt naturalny. i musztardę. Zakręcamy i potrząsamy do jednolitej masy- jak za gęste-dolewamy wody.
Taki zagęszczać wlewamy do pulpetów i jeszcze 2 min podgrzewamy.
Podajemy i jemy!!!
Pyszne!

 

 

0Shares

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×