Tarta jaglana na maśle orzechowym z bakaliami

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Totalna petarda smakowa.
Słodycz, bez nadmiaru kalorii
Polecam!

Co nam trzeba?
Kasza jaglana 150 g suchej
mleko – ja użyłam sojowego, ale może być zwykłe -400ml
3 łyżki miodu
3 łyżki masła orzechowego
4 łyżki kaszy manny
dowolne bakalie: około 250g : ja użyłam żurawiny, rodzynek, orzeszków ziemnych i preparowanego ryżu brązowego.

Robimy!
Kasze jaglaną płuczemy kilka razy w bieżącej wodzie,
aż nie będzie wytwarzać się piana.
Zalewamy mlekiem  gotujemy do miękkości, aby pochłonęła mleko. Blendujemy na drobno, dajemy kasze manną i podgotowujemy 5 minut
(będzie naszym spoiwem)

Wyłączamy
Dodajemy miód, masło orzechowe, dorzucamy około  połowę bakalii. Studzimy.

Szykujemy formę do tarty- u mnie silikonowa.
Na dno wysypujemy resztę bakalii i wylewamy naszą masę.
Wstawiamy do lodówki na całą noc lub jak ja na 2 h do zamrażarki.
Wyjmujemy do góry dnem, aby warstwa bakalii zdobiła nam wierzch.
Potem już do lodówki, chodzi tylko o ścięcie masy.

Smacznego.

Print Friendly, PDF & Email
2Shares

4 odpowiedzi do “Tarta jaglana na maśle orzechowym z bakaliami”

  1. Z kaszy jaglanej jeszcze takich cudów nie robiłam, a przepis zapowiada się pysznie. Cóż trzeba się skusić i popróbować. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *