Sztuka mięsa w sosie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Łatwy i szybki obiad.
Mięciutki plaster mięsa, aromatyczny sosik i dodatki.
Dziś podpowiem Wam, jak szybko go zrobić.


Co nam trzeba?
Pół kg chudej łopatki
łyżeczka oleju rzepakowego
woda-około 200ml
przyprawy:
2 listki laurowe, 3-4 suszone grzybki, 3-4 ziela angielskie, 1/3 łyżeczki soli, pieprzu ziołowego, papryki słodkiej i ostrej, szczypta tymianku, kilka suszonych śliwek i moreli, łyżeczka suszonych płatków czosnku
do zagęszczenia sosu:
mały słoiczek, czubata łyżka mąki, łyżka śmietany lub jogurtu naturalnego,
3 łyżki wody
na surówkę:
kapustka pekińska + łyżka jogurtu greckiego +łyżka majonezu+ szczypta soli
Kasza żytnia półekspandowana od Cenos -100 g

Robimy!
Mięso tniemy na plastry ok 1 cm i lekko rozbijamy tłuczkiem.
Obsmażamy na rozgrzanym oleju z każdej strony przez minutkę.
Zalewamy wodą, dodajmy przyprawy, mieszamy i przykrywamy.

Dusimy na małym ogniu godzinkę. gdy mięso już jest miękkie (widelcem wyraźnie udaje nam się oddzielać kawałeczki) zagęszczamy sos.
do słoiczka wlewamy 5 łyżek naszego wywaru, do tego 5 łyżek wody,
mąkę i śmietanę. Zakręcamy, potrząsamy do jednolitego połączenia składników i wlewamy do naszego wywary cały czas mieszając.
Podduszamy jeszcze kilka minut, aby sos zgęstniał.

W czasie duszenia, na około 15 minut przed końcem szykujemy naszą kaszę
Wsy­­­pujemy po­­r­cję około 100 g do na­­­czy­­­nia.
Za­­­lewamy wrzą­­t­kiem ( można mle­­­kiem lub bu­­­lio­­­nem)
na oko­­­ło 2 cm po­­­nad po­­­ziom zia­­­ren.
Przy­­­krywamy  na­­­czy­­­nie, po­­­zo­­­sta­­­wiamy na oko­­­ło 12 mi­­­nut,
mie­­­sza­­­jąc co ja­­­kiś czas.

Od­ce­­­dzamy i po­­­dajemy z mięskiem, polewamy sosem i nakładamy surówkę.
Prosto i pysznie!

Print Friendly, PDF & Email
42Shares

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *