Łatwy i szybki obiad.
Mięciutki plaster mięsa, aromatyczny sosik i dodatki.
Dziś podpowiem Wam, jak szybko go zrobić.
Co nam trzeba?
Pół kg chudej łopatki
łyżeczka oleju rzepakowego
woda-około 200ml
przyprawy:
2 listki laurowe, 3-4 suszone grzybki, 3-4 ziela angielskie, 1/3 łyżeczki soli, pieprzu ziołowego, papryki słodkiej i ostrej, szczypta tymianku, kilka suszonych śliwek i moreli, łyżeczka suszonych płatków czosnku
do zagęszczenia sosu:
mały słoiczek, czubata łyżka mąki, łyżka śmietany lub jogurtu naturalnego,
3 łyżki wody
na surówkę:
kapustka pekińska + łyżka jogurtu greckiego +łyżka majonezu+ szczypta soli
Kasza żytnia półekspandowana od Cenos -100 g
Robimy!
Mięso tniemy na plastry ok 1 cm i lekko rozbijamy tłuczkiem.
Obsmażamy na rozgrzanym oleju z każdej strony przez minutkę.
Zalewamy wodą, dodajmy przyprawy, mieszamy i przykrywamy.
Dusimy na małym ogniu godzinkę. gdy mięso już jest miękkie (widelcem wyraźnie udaje nam się oddzielać kawałeczki) zagęszczamy sos.
do słoiczka wlewamy 5 łyżek naszego wywaru, do tego 5 łyżek wody,
mąkę i śmietanę. Zakręcamy, potrząsamy do jednolitego połączenia składników i wlewamy do naszego wywary cały czas mieszając.
Podduszamy jeszcze kilka minut, aby sos zgęstniał.
W czasie duszenia, na około 15 minut przed końcem szykujemy naszą kaszę
Wsypujemy porcję około 100 g do naczynia.
Zalewamy wrzątkiem ( można mlekiem lub bulionem)
na około 2 cm ponad poziom ziaren.
Przykrywamy naczynie, pozostawiamy na około 12 minut,
mieszając co jakiś czas.
Odcedzamy i podajemy z mięskiem, polewamy sosem i nakładamy surówkę.
Prosto i pysznie!