Dzisiejsza propozycja to jeden z moich ulubionych deserów.
Nasionka chia używam często i gęsto.
Wypróbujcie, posmakuje Wam.
Co nam trzeba?
100g kaszy jaglanej
puszka mleka kokosowego
150ml wody
2 łyżki czubate miodu (lub cukru trzcinowego)
4 łyżki nasionek chia
dżem morelowy (może być inny)
Robimy!
Mleko kokosowe oddzielamy od pulpy, wlewamy do garnka,
dajemy wodę i gotujemy.
Kaszę jaglaną płuczemy kilkakrotnie i wrzucamy do mleka, gotujemy do miękkości-ma być rozgotowana papka.
Pilnujemy, aby nie przypalić.
Jak za gęsta wychodzi, podlewamy wodą.
Dodajemy pulpę z mleka kokosowego, miód i całość dobrze mieszamy, Blendujemy na gładko. Studzimy.
Dodajemy ziarenka chia i rozlewamy do pucharków.
Schładzamy w lodówce.
Podajemy z wkładką dżemu morelowego, który idealnie przełamuje smak. Pyszny jest też śliwkowy, ale może być i malinka, truskawka, dowolnie!
Smacznego!
Akurat na letnie ni!
Wyglada bardzo smakowicie, lubie takie desery 🙂