Śniadaniowe babeczki wytrawne

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×


Sposób na pyszne, lekko inne  śniadanko?
Babeczki wytrawne. Z kawałkami szynki zapewnią sycący start.
I wcale nie ma z nimi dużo roboty!


Co nam trzeba?
Szykujemy formę na muffinki i papilotki
5 jajek
5  wypukłych łyżek mąki pszennej
100ml mleka
2 łyżki śmietany 12-18%  lub jogurtu greckiego
100g dobrej szynki w kawałku
3 łyżki posiekanego szczypiorku
sól i pieprz ziołowy – po pół łyżeczki
1/4 łyżeczka curry i czosnku
100g tarkowanego sera

Robimy!
Jajka myjemy, wbijamy do miski
Miksujemy, dodając mleko i śmietanę.
Dodajemy przyprawy.
Dodajmy po łyżce mąki, cały czas miksując.
Dodajemy tarkowany ser, mieszamy już delikatniej całość, posiekany szczypior oraz pokrojoną w kosteczkę szynkę.
Nakładamy masę do foremek, do papilotek.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 15-20 minut.
ps. Można na wierzch dać dodatkowo ser, ale pilnujcie by się nie przypalił. Najlepiej dodać go 5 minut przed końcem pieczenia.
Smacznego!
Pyszne na ciepło i zimno, jako przekąska do pracy, szkoły czy na spacer!

 

Print Friendly, PDF & Email
0Shares

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *