Jedna z tych pysznych sałatek, którą robi się raz dwa!
Polecam, jak zawsze!
Co nam trzeba?
główka sałaty masłowej
100g czarnych oliwek
10 suszonych pomidorów
2 wędzone udka kurczaka
3 świeże ogórki gruntowe
2 czerwone cebule
kulka mozzarelli
sos:
4 łyżki oliwy z oliwek plus łyżka soku z cytryny, łyżeczka musztardy, łyżeczka miodu, po pół płaskiej łyżeczki soli, pieprzu ziołowego, mieszanki ziół (bazylia, kolendra, prowansalskie) , szczypta chili- wymieszać
2 łyżki uprażonego słonecznika
Robimy!
Warzywa myjemy.
Obieramy ogóreczki i kroimy w kostkę.
Oliwki tniemy na części, pomidorki w paseczki
Cebulę w wiórka.
Obieramy wędzone mięsko, oddzielamy od skóry i siekamy na mniejsze kawałki. Mozzarellę kroimy w kosteczkę.
W misce mieszamy porwaną na małe kawałki sałatę z warzywami i wymienionymi wyżej składnikami.
Całość zalewamy sosem, mieszamy dokładnie.
Posypujemy uprażonym słonecznikiem (na suchej patelni, około minutki).
Smacznego.