Sposób na pyszne, lekko inne śniadanko?
Babeczki wytrawne. Z kawałkami szynki zapewnią sycący start.
I wcale nie ma z nimi dużo roboty!
Co nam trzeba?
Szykujemy formę na muffinki i papilotki
5 jajek
5 wypukłych łyżek mąki pszennej
100ml mleka
2 łyżki śmietany 12-18% lub jogurtu greckiego
100g dobrej szynki w kawałku
3 łyżki posiekanego szczypiorku
sól i pieprz ziołowy – po pół łyżeczki
1/4 łyżeczka curry i czosnku
100g tarkowanego sera
Robimy!
Jajka myjemy, wbijamy do miski
Miksujemy, dodając mleko i śmietanę.
Dodajemy przyprawy.
Dodajmy po łyżce mąki, cały czas miksując.
Dodajemy tarkowany ser, mieszamy już delikatniej całość, posiekany szczypior oraz pokrojoną w kosteczkę szynkę.
Nakładamy masę do foremek, do papilotek.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 15-20 minut.
ps. Można na wierzch dać dodatkowo ser, ale pilnujcie by się nie przypalił. Najlepiej dodać go 5 minut przed końcem pieczenia.
Smacznego!
Pyszne na ciepło i zimno, jako przekąska do pracy, szkoły czy na spacer!