Kruche ciasto jest bardzo wdzięcznym materiałem w kuchni,
by czarować pyszności.
Ta tarta wyszła przepyszna.
Co nam trzeba?
Na ciasto:
250 g mąki pszennej
50 g mąki krupczatki
Ja używam niezmiennie od Młynomag
200g masła|
100 g cukru trzcinowego
Dodatkowo:
2 łodyżki rabarbaru
2 czubate łyżki masła orzechowego
100 g borówek
cukier trzcinowy
Robimy!
Zagniatamy ciasto i schładzamy w lodówce minimum pół godziny.
Rabarbar obieramy, kroimy w kosteczkę, zasypujemy lekko cukrem.
Po 5 minutach mieszamy z masłem orzechowym.
Ciasto wykładamy na formę do tarty, zostawiając kawałek (1/5) na kruszonkę.
Nakłuwamy widelcem.
Pieczemy 10 minut w 190 stopniach.
Po tym czasie na ciasto wykładamy rabarbar, posypujemy borówkami i kruszymy resztę ciasta.
Lekko obsypujemy wierzch cukrem.
Pieczemy kolejne 15 minut.
Smacznego.
W przepisie nie ma jaj? Ani proszku do pieczenia?
Nie ma. Można dodać do kruchego ciasta, ale żółtko. Można dodać, ale jest to dobrowolne. Proszku nie ma
Ooo, dziękuję, teraz pora na ciasta z rabarbarem, więc może spróbuję. Kusi mnie jednak, żeby zrobić tylko z rabarbarem, bez borówek.
Można i z samym rabarbarem, będzie równie pysznie!