Tarta borówkowo-rabarbarowa z masłem orzechowym

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Kruche ciasto jest bardzo wdzięcznym materiałem w kuchni,
by czarować pyszności.
Ta tarta wyszła przepyszna.

Co nam trzeba?
Na ciasto:
250 g mąki pszennej
50 g mąki krupczatki
Ja używam niezmiennie od Młynomag
200g masła|
100 g cukru trzcinowego
Dodatkowo:
2 łodyżki rabarbaru
2 czubate łyżki masła orzechowego
100 g borówek
cukier trzcinowy

Robimy!

Zagniatamy ciasto i schładzamy w lodówce minimum pół godziny.
Rabarbar obieramy, kroimy w kosteczkę, zasypujemy lekko cukrem.
Po 5 minutach mieszamy z masłem orzechowym.
Ciasto wykładamy na formę do tarty, zostawiając kawałek (1/5) na kruszonkę.
Nakłuwamy widelcem.
Pieczemy 10 minut w 190 stopniach.
Po tym czasie na ciasto wykładamy rabarbar, posypujemy borówkami i kruszymy resztę ciasta.
Lekko obsypujemy wierzch cukrem.
Pieczemy kolejne 15 minut.

Smacznego.

0Shares

4 odpowiedzi na “Tarta borówkowo-rabarbarowa z masłem orzechowym”

    1. Nie ma. Można dodać do kruchego ciasta, ale żółtko. Można dodać, ale jest to dobrowolne. Proszku nie ma

  1. Ooo, dziękuję, teraz pora na ciasta z rabarbarem, więc może spróbuję. Kusi mnie jednak, żeby zrobić tylko z rabarbarem, bez borówek.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×