Proste ciasteczka, kilka składników i dużo przyjemności chrupania.
Te nie za słodkie ciasteczka można przełożyć dowolną masą, dżemikiem czy innym smarowidłem. Polecam!
Co nam trzeba?
500 g mąki pszennej- u mnie Młynomag
kostka masła
250 g śmietany 18%
100 g cukru trzcinowego
Robimy!
Mąkę siekamy z masłem, zagniatamy i dodajemy śmietanę oraz cukier. Zagniatamy ciasto do jednolitej postaci.
Gdy będzie się lekko lepić, podsypcie sobie mąką. Tak ma być. ciasto schładzamy 15-20 minut w lodówce, wałkujemy i wykrawamy kształty.
U mnie jak widać wyszły serduszka.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni około 8-10 minut, zależy jak mocno rozwałkujecie. Zerkajcie aby nie przypalić.
Posypujemy cukrem pudrem lub przekładamy masą, można polać i polewą.
DOWOLNIE.
Te ciasta są doskonałą bazą.
Smacznego!