Uwielbiam zapiekanki!
Głównie za dwie rzeczy!
Można w nich pomieszać wszystko
Jedzenia jest na dwa dni 🙂
No chyba, że jest tak pyszne, ze jemy na obiad i na kolacje i poprawiamy śniadaniem/
Taka zapiekanka jest pyszna, ma dużo zdrowej kaszy jaglanej i syci na długo!
Ja zapiekam w naczyniu żaroodpornym prostokątnym, na wysokość około 6-7cm.
Ale dobra jest każda forma. Trzeba tylko kontrolować czas pieczenia
Co nam trzeba?
1 pierś (podwójna)z kurczaka
200g suchej kaszy jaglanej – u mnie Cenos
łyżka oleju kokosowego
puszka kukurydzy
200 g tarkowanego sera- u mnie tłusty morski, ale i mozarella się sprawdzi
3 jajka
200 g śmietany 12-18% lub jogurtu naturalnego
przyprawy: sól, pieprz ziołowy, słodka papryka, curry
roszponka jako dodatek
Robimy!
Kaszę (ja rozcinam woreczki i wysypuje z nich) przepłukujemy dwukrotnie zimną wodą i zalewamy w stosunku 1:2 wodą.
Gotujemy około 15 minut w lekko osolonej wodzie
Kurczaka tniemy w kosteczkę i obsmażamy na złoto na oleju kokosowym opruszając pieprzem ziołowym i szczyptą soli
Jajka roztrzepujemy w miseczce i dodajmy do nich śmietanę/jogurt, mieszamy, dodajemy po pół łyżeczki curry i słodkiej papryki.
W dużej misce mieszamy wystudzoną kaszę jaglaną z kurczakiem i jajkami ze śmietaną oraz połową tarkowanego sera.
Całość układamy do natłuszczonego lekko olejem kokosowym naczynia żaroodpornego, posypujemy na wierzchu kukurydzą i żółtym serem.
Pieczemy około 30-35 minut w nagrzanym już piekarniku w 180 stopniach.
Ser ma się nam ładnie zezłocić, ale nie spalić.
Po upieczeniu odczekajcie 10-15 minut, aby zapiekanka się nie rozpadała i kroimy i podajemy z roszponką i najlepiej z majonezem.
Smacznego!