Dzisiejsza propozycja to totalny misz masz.
Ale jaki pyszny.
Połączenie makaronu, mięsa i sosu.
Zapraszam na obiadek.
Co nam trzeba?
300 g makaronu spaghetti
polędwiczka wieprzowa- ok 300g
świeży szpinak-opakowanie z popularnych sklepów
olej rzepakowy do smażenia
ser mozzarella w wiórkach 200g
przyprawy: sól, pieprz ziołowy, słodka i ostra papryka
2 czubate łyżki sosu pomidorowego
sos: 200ml ciepłego mleka, 2 jajka, 100g sera tarkowanego
Robimy!
Makaron gotujemy al dente i studzimy.
Tniemy nitki na mniejsze kawałki.
Polędwiczkę kroimy w krążki, te jeszcze na półkrążki i lekko rozbijamy.
Podsmażamy 15 minut na rozgrzanym oleju.
Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, papryką.
Szpinak wrzucamy na tę samą patelnię co robiło się mięso.
Podlewamy wodą, dusimy do miękkości.
Doprawiamy lekko solą i pieprzem do smaku.
W dużej misce mieszamy makaron z kawałkami polędwiczki
i sosem pomidorowym.
Sos: Ciepłe mleko roztrzepujemy z jajkami.
Wlewamy do makaronu z mięsem, mieszamy.
W brytfance – lekko natłuszczonej, wykładamy połowę makaronu, układamy na tym połowę szpinaku i posypujemy połową sera mozzarella (100g)
Układamy drugą warstwę, polewamy sosem do końca jak został w misce
z makaronem, posypujemy serem i pieczemy ok 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Smacznego!
Smakowicie 🙂