Lubimy słodycze, zajadamy się ze smakiem.
Ale! Kalorie. Zapraszam na pyszne czekoladowo-gryczane ciasto,
które Was zachwyci smakiem.
Co nam trzeba?
200g kaszy gryczanej białej
4 jajka
100ml gęstego jogurtu greckiego
100g prawdziwego kakao
100g pokruszonej gorzkiej czekolady
1 łyżka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody
50ml smakowej wódki- ja użyłam Saska o smaku pigwy
ps. można użyć zwykłego soku
3 łyżki miodu
dodatkowo: garść borówek
4 łyżki saskiej pigwa (lub zwykłego soku)
na polewę: 2 łyżki masła, tabliczka mlecznej czekolady, łyżka oleju kokosowego,
Przygotowanie:
Kaszę gotujemy do miękkości. Studzimy.
Blendujemy na gładko.
Dodajemy po kolei wszystkie składniki, łącznie z Saską i mieszamy dalej. Wyjdzie nam pachnąca, ciemna, gęsta masa.
Natłuszczamy lekko formę do pieczenia i wylewamy do niej nasze ciasto. Zdobimy borówkami.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 35 minut.
Następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i jeszcze podpiekamy 20 minut.
Studzimy ciasto, nasączamy po całości Saską i polewamy polewą (podgrzewamy olej kokosowy, masło i dodajmy czekoladę, mieszamy do rozpuszczenia). Wstawiamy do lodówki.
Ciasto pachnie czekoladą, nuta pigwy, jest miękkie, mokre.
Pyszne.
ps.
Ciasto brało udział w Konkursie, nie zdobyło niestety nagrody,
ale ja za to mam super przepis na pycha ciacho!