Pyszny mazurek wielkanocny. Ja sobie nie wyobrażam bez niego świąt!
Skubie go potem przez kilka dni, bo słodkiiiii, że aż strach! Ale do kawusi…poezja!
Co nam trzeba?
Składniki na kruchy spód:
200g mąki pszennej,
150g mąki krupczatki
100 g cukru pudru
szczypta soli
200 g masła, zimnego
1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18%
2 żółtka
dodatkowo:
puszka masy kajmakowej: np. Helio
ozdoby dr Oetker
płatki migdałowe
2 łyżki kakao
Mąkę przesiewamy, dodajemy masło, siekamy razem nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Wtedy zagniatamy już ręcznie. Dodajemy żółtka, cukier, sól, kwaśną śmietanę i zagniatamy na gładką masę.
Owijamy w folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez minimum 30-40 minut.
Są różne metody pieczeni mazurka.
Ja robię mniejsze, bo zawsze jeden w domu, jeden na wynos.
Rozkładam papier do pieczenia na blaszce i wykładam schłodzone ciasto formując dowolny kształt.
Można boki podnieść, można robić wałeczki- dowolnie.
Pieczemy w temperaturze 200ºC przez około 20 minut, na jasnozłoty kolor.
Po przestudzeniu mazurków, nakładamy kajmak-w temperaturze pokojowej, lepiej się smaruje.
Zdobimy dowolnie-u mnie boki z płatków migdałowych i kwiatki dr Oetker.
Opruszamy całość kakao przesiane przez sitko.
Smacznego