Nie zawsze trzeba piec by wyczarować coś słodkiego.
Polecam kosteczkę bez pieczenia.
Idealna na ciepłe dni, mniam!
Co nam trzeba?
400 g herbatników maślanych
Budyń waniliowy z cukrem
350ml mleka
120g masła
2 galaretki malinowe
300 ml śmietany 30%
tabliczka czekolady deserowej
ewentualnie kakao do posypania
Robimy!
Najpierw zróbmy budyń i galaretkę, bo muszą się wystudzić.
Galaretkę (1,5 opakowania) rozpuszczamy w 600ml wody- ma być bardziej zwarta niż zazwyczaj
Rozlewamy w płaskim naczyniu, a jak stężeje kroimy w kosteczkę
Budyń robimy także w 350ml mleka, aby był gęsty.
Pozostałe pół galaretki rozpuszczamy w minimalnej ilości ciepłej wody (50ml). Studzimy.
Wystudzony budyń ucieramy z masłem (dodajemy po łyżce) i na koniec dodajemy rozpuszczoną galaretkę
200ml śmietanki ubijamy na bitą śmietanę i mieszamy z masą budyniową. Odstawiamy na godzinę do lodówki, by stężała nam trochę.
Po tym czasie mieszamy z pokrojoną w kosteczkę galaretką
W formie do ciasta (uniwersalna około 40cm/25cm) układamy herbatniki obok siebie.
Wykładamy naszą masę i przykrywamy drugą porcją herbatników
100ml śmietanki podgrzewamy mocno i dodajemy tabliczkę czekolady. mieszamy aż powstanie nam polewa.
Studzimy ją, ale jeszcze płynną polewamy na herbatniki.
Całość schładzamy kilka godzin w lodówce.
Podajemy opruszone kakao
Uwierzcie, smakuje jak pyszne lody!