Walentynki to czas miłości.
Warto zaskoczyć drugą połówkę drobnym upominkiem lub po prostu coś upichcić.
Po smacznym obiadku, na który polecam np. Makaron z krewetkami proponuję taki oto prosty i szybki deser!
Co nam trzeba?
Czerwona galaretka: malinowa/ truskawkowa +woda
śmietana kremówka 30-36% +łyżka cukru pudru
Odrobina kakao do posypania
Robimy!
Galaretkę przyrządzamy według przepisu, odejmując około 50ml wody. Ma być lekko bardziej stężała niż zazwyczaj.
Szykujemy ozdobne szklanki, pucharki (2 sztuki).
Stawiamy w jakiejś misce lekko pochylone. Zabezpieczcie przed wywróceniem.
Ja do miski wkładam ściereczkę, tak formuję aby szklanka ułożona leżała lekko bokiem.
Wlewamy powoli przestudzoną, płynną jeszcze galaretkę aby wypełniła nam połowę szklanki.
Wstawiamy do zastygnięcia do lodówki.
Pozostałą galaretkę (normalnie, na płasko już) schładzamy w lodówce.
Z niej wycinamy serduszka (ja foremką do ciasteczek)
Ubijamy bitą śmietanę z cukrem pudrem i uzupełniamy w pucharku do wysokości galaretki.
Posypujemy odrobiną kakao i zdobimy serduszkami.