Zapachy świąt…cynamon, piernik, postanowiłyśmy z córką zamknąć je w naszym ukochanym tiramisu.
Jeśli szukacie czegoś prostego, szybkiego i pysznego na Świąteczny stół
(i nie tylko na ten stół) to zapiszcie sobie tę propozycję.
Co nam trzeba?
400g mascarpone
400 ml śmietany 36%
łyżka cukru pudru
300g biszkoptów
200g pierniczków miękkich w polewie czekoladowej
płaska łyżka cynamonu mielonego
300ml mocnej, zimnej kawy
Robimy!
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem
Następnie dajemy mascarpone i mieszamy całość do ładnego połączenia składników. Dosypujemy cynamon i wkruszamy połowę pierniczków.
Zaczynamy układankę:
Biszkopty maczamy w kawie – po 5 s
i układamy na spodzie dowolnego naczynia lub blaszki
Na to układamy warstwę masy
Na masie układamy ponownie biszkopty, na nie resztę naszej masy
i posypujemy całością pozostałych pokruszonych pierniczków.
I już.
Schładzamy! Zajadamy!
Pychotka. Coś dla mnie, bo przepis nie skomplikowany.