Sernik Izaura to połączenie tradycyjnego sernika z… murzynkiem!
Pyszna propozycja dla każdego łasucha!
Co nam trzeba?
na blaszkę ok 30/ 25cm
Na masę serową:
1kg zmielonego twarogu (lub dobrej jakości z wiaderka)
6 jaj
2 budynie śmietankowe
200g cukru
100g masła
Na masę murzynkową:
250 g margaryny lub masła jak ktoś woli
100g cukru
4 jajka
350g mąki
4 łyżki kakao
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo na polewę:
50ml śmietany kremówki, łyżka masła, tabliczka deserowej czekolady
posypka
Robimy!
Masa kakaowa:
Szykujemy rondelek: margarynę, cukier i kakao rozpuszczamy i zostawiamy do wystudzenia.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę.
Następnie mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy po kolei żółtka, wystudzoną margarynę z kakao i dokładnie mieszamy.
Na koniec dodajemy ubitą pianę i mieszamy.
Masę kakaową wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia – w ilości około większej połowy ciasta.
Masa serowa:
Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy miękkie masło i stopniowo dodajemy ser, na koniec dosypujemy budyń w proszku i mieszamy całość. Masę serową wykładamy na masę kakaową, przykrywamy resztą masy kakaowej i lekko mieszamy widelcem, wtedy powstaną piękne wzory.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy około godziny w systemie góra dół. Ja po około 45 minutach zmniejszam do 170 i jeszcze dopiekam 20minut. Do piekarnika wstawiam też miseczkę z wodą, co pozwoli uniknąć pękania sernika.
Po upieczeniu studzimy i polewamy polewą czekoladową (w garnuszku podgrzewamy śmietanę s masłem i dodajmy czekoladę, mieszamy, aż ładnie nam się połączy, studzimy) i zdobimy wedle uznania.
Smacznego!