Sernik Izaura

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Sernik Izaura to połączenie tradycyjnego sernika z… murzynkiem!
Pyszna propozycja dla każdego łasucha!

Co nam trzeba?
na blaszkę ok 30/ 25cm
Na masę serową:
1kg zmielonego twarogu (lub dobrej jakości z wiaderka)
6 jaj
2 budynie śmietankowe
200g cukru
100g masła

Na masę murzynkową:
250 g margaryny lub masła jak ktoś woli
100g cukru
4 jajka
350g mąki
4 łyżki kakao
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo na polewę:
50ml śmietany kremówki, łyżka masła, tabliczka deserowej czekolady
posypka

Robimy!

Masa kakaowa:
Szykujemy rondelek: margarynę, cukier i kakao rozpuszczamy i zostawiamy do wystudzenia.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę.
Następnie mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy po kolei żółtka, wystudzoną margarynę z kakao i dokładnie mieszamy.
Na koniec dodajemy ubitą pianę i mieszamy.
Masę kakaową wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia – w ilości około większej połowy ciasta.

Masa serowa:

Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy miękkie masło i stopniowo dodajemy ser, na koniec dosypujemy budyń w proszku i mieszamy całość. Masę serową wykładamy na masę kakaową, przykrywamy resztą masy kakaowej i lekko mieszamy widelcem, wtedy powstaną  piękne wzory.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy około godziny w systemie góra dół. Ja po około 45 minutach zmniejszam do 170 i jeszcze dopiekam 20minut.  Do piekarnika wstawiam też miseczkę z wodą, co pozwoli uniknąć pękania sernika.
Po upieczeniu studzimy i polewamy polewą czekoladową (w garnuszku podgrzewamy śmietanę s masłem i dodajmy czekoladę, mieszamy, aż ładnie nam się połączy, studzimy) i zdobimy wedle uznania.
Smacznego!

0Shares

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×