Sałatka kolorowa latosiowa

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Ta niezwykle kolorowa sałatka powstała pod wpływem chwili.
Jest moja, po mojemu i uwielbiam ją!
Jest pysznie, bogato i co tu więcej mówić.
Musicie zrobić i spróbować!

Co nam trzeba?
Na 2 półmiski
puszka tuńczyka w oleju
łyżka czubata majonezu
2 łyżki kukurydzy konserwowej
papryka spiczasta czerwona
rukola-dobre 2-3 garście
1 dojrzałe avocado
1 jajko
kilkanaście zielonych oliwek
ser camembert
dressing:
2 łyżki oliwy z oliwek, łyżeczka miodu, szczypta chilli,
odrobina soli, pieprzu czarnego i łyżka sosu z cytryny
sól i pieprz

Robimy!
Jajko gotujemy na twardo. dzielimy na 4 cząstki.
Camembert kroimy w paseczki
Tuńczyka odsączamy i mieszamy z majonezem i odrobiną soli i pieprzu.
Na półmisku układamy rukolę po całości. , następnie tworzymy dwa paski z tuńczyka. Tak aby było miejsce w środku i po brzegach. Na samy brzegach układamy pokrojone w paseczki avocado. Po środku, między tuńczykami układamy 2 ćwiartki jajka, na przemian z paskami camemberta.
Kawałki camemberta układamy też między avocado. Kukurydzą posypujemy tuńczyka. Oliwki kroimy na plasterki i paprykę i dowolnie układamy na półmisku, zdobimy.
Całość polewamy naszym dressingiem.
ps. Można  posypać uprażonymi pestkami słonecznika
zamiast kukurydzy można użyć groszku, zamiast camemberta można użyć brie.
Gwarantuję, iż tak podany półmisek zaspokoi i głód i kubki smakowe, a także oko.
Smacznego!

 

2Shares

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×