Rybką po grecku, która Grecji nigdy nie widziała, zajadałam się od małego.
Moja mama to mistrzyni w tej dziedzinie.
A, że w rodzinie nic nie ginie to i u mnie taka rybka zagościła w menu.
I podobno pycha!
🙂
Co nam trzeba?
1kg fileta z ryby-u mnie miruna (bez ości)
Warzywa:
marchew:5 dużych sztuk
pietruszka- 2 duże sztuki
cebula-1 duża
por-1 średnia biała część
150ml wody
200ml przecieru pomidorowego (lub puszka pomidorów)
sól i pieprz oraz słodka i ostra papryka
olej do smażenia
Robimy!
Rybę solimy, pieprzymy. Obsmażamy z obydwu stron i dzielimy na kawałki około 2cm szerokości.
Warzywa myjemy, obieram i tarkujemy na drobnych oczkach-ja używam robota do tego.
Warzywa podsmażamy na patelni- u mnie wok, dodając przyprawy: sól-mała łyżeczka, pieprz-pół łyżeczki i papryki-po pól łyżeczki.
Podlewamy wodą, przykrywamy i dusimy na małym ogniu, aż warzywa zmiękną-około 20-30 minut.
Po tym czasie dodajemy przecier pomidorowy (jak mamy pomidory z puszki to miksujemy na gładka masę) i podsmażamy jeszcze około 10min bez przykrycia.
Warzywa muszą być miękkie!
Do dużej miski wykładamy warstwę warzyw.
Na to kładziemy kawałki ryby, znów warzywa, znów ryba i znów warzywa.
Ważne, aby na wierzchu były warzywa.
Odstawiamy na min. 3 godziny, aby się przegryzło.
Zajadamy na zimno z chlebem, bądź na ciepło jako obiad.
Smacznego!
Zapachniało mi wigilią…Uwielbiam rybę po grecku:)
Zrobiłam…smacznie i prosto i takie przepisy lubię .
Wow. Cieszę się, że smakowało!