Korzenne ciasto z ciecierzycy z orzechami

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Tak ,tak kochani, z ciecierzycy, której absolutnie nie czuć.
Ciasto jest mokre, pachnące korzennymi przyprawami i bardzo zdrowe.
Idealne dla łasuchów jak i dla dbających o linię.
Na Świąteczne podjadanie? Idealne! Oczywiście nie tylko na święta 😉
I Pamiętajcie, nie ma tutaj mąki!
Więcej o cieciorce, TU
Zainspirowała mnie moja kuzynka Julia, która wyszukuje takie cudeńka i stosuje w swojej kuchni!
Oczywiście tyci przerobiłam, dodałam i oto jest!
Także zabieramy się do roboty.

Zdjęcie

Zdjęcie

Co nam trzeba?
2 puszki ciecierzycy Bonduelle (gotowana na parze)
(1 puszka ma 425 w zalewie, 310 g  po odsączeniu. Ciecierzycy musi być około 600g. Przy 500g też wyjdzie)
150ml soku z pomarańczy
4 jajka
1 łyżka cukru waniliowego z wanilią Kamis
1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika Kamis
100 g cukru-najlepiej trzcinowy
50g kakao (prawdziwego) +1 łyżka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki masła
3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
Na polewę:
200  ml śmietany 30%
tabliczka gorzkiej lub mlecznej czekolady

Robimy!
Ciecierzycę odsączamy lekko i miksujemy na gładka masę w blenderze dodając kolejno: sok z pomarańczy, jajka, cukier waniliowy, cukier trzcinowy, sodę, proszek do pieczenia, przyprawę korzenną i kakao. Na koniec dorzucamy orzechy.
Balszkę-u mnie tortownica klasyczna- smarujemy masłem, lekko opruszamy łyżką kakao i wlewamy ciasto.
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni i pieczemy około 45-50 minut. góra/dół
Polewamy przygotowaną polewą.
Polewa:
W garnuszku podgrzewamy mocno śmietanę. Zdejmujemy z ognia, wrzucamy pokruszoną czekoladą i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Wylewamy na ciasto. Jak ostygnie wstawiamy do lodówki na przynajmniej 2-3 godziny.

Wybornie smakuje z kleksem bitej śmietany czy miodem, ale to już mniej dietetyczna wersja 😉
Zdjęcie

Eko Ciasta i Eko Desery
Świąteczne słodkości!
W orzechowym raju 3

8Shares

11 odpowiedzi na “Korzenne ciasto z ciecierzycy z orzechami”

  1. Ciasto z ciecierzycy znam, robiłam już wiele razy (w wersji bez cukru, tłuszczu i glutenu). Ciecierzyca jest tak wdzięcznym produktem, że z każdymi dodatkami będzie dobrze smakować i nie będzie wyczuwalna.

    1. Hmmm…nie wiem. Ja bym nie dawała więcej. Trzeba wlac i sprawdzić jak konsystencja. Jak będzie zbyt zbita to można z 50ml dodać

    1. Już dopisze w poście
      1 puszka ma 425 w zalewie, 310 g po odsączeniu. Ciecierzycy musi być około 600g. Przy 500g też wyjdzie.

  2. Wygląda pysznie, chyba sie dziś skuszę. Robilam kiedyś pralinki z ciecierzycy i były super…

    Od paru miesięcy jestem wege i mniej korzystam z Twoich przepisów, na szczęście tych z działu ze słodkościami nie muszę omijać 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×