Moje dzieci bardzo lubią placki i czasami przemycam im różne składniki, aby były zdrowsze.
I tak były już z cukinią i selerem TU jest przepis
Były ze słodką cebulką TU jest przepis.
A teraz są z dodatkiem dyni!
Co nam trzeba?
0,5 kg ziemniaków
200-300 g dyni (około)
mąka żytnia- 200 g
2 jajka
1 duża czerwona cebula (jak brak to zwykła)
sól i pieprz
śmietana 12% bądź jogurt naturalny lub ketchup
Olej do smażenia
Robimy!
Ziemniaki i dynie obieramy i tarkujemy na papkę, bądź używamy robota z odpowiednia tarczą
Tak samo traktujemy cebulę.
Powstałą papkę odsączamy z nadmiaru soku.
Dodajemy sól i pieprz, wbijamy jajka i mieszamy do połączenia.
Na koniec dodajemy mąkę, aby masa była lekko gęsta i mieszamy.
Rozgrzewamy patelnie lekko natłuszczamy i smażmy placki na złoto z każdej strony.
Placki szybko wchłaniają olej, więc co nową partię trzeba podlewać.
Placki wyjmujemy na talerz wyściełany ręcznikiem papierowym, aby wchłoną nadmiar tłuszczu.
Podajmy polane śmietanką lub ketchupem-do wyboru.
Smacznego!