Wiele osób ją jadło. Niektórzy ją robią bardzo często.
Obawiałam się jej zrobienia. Niesłusznie!
Nie jest trudna, a smak boski!
Zachęcam!
Co nam trzeba?
3 jajka
300g mrożonego szpinaku
dwa ząbki czosnku
2 opakowania serku ricotta
150 g wędzonego łososia
łyżeczka chrzanu
sól i pieprz do smaku
sok z cytryny-łyżeczka
Robimy!
Szpinak wyjmujemy trochę wcześniej, aby się nam rozmroził
Jajka myjemy, rozdzielamy żółtka od białek.
Rozmrożony szpinak miksujemy na gładką masę ze zmiażdżonym czosnkiem, żółtkami i solą i pieprzem- po 1/3 łyżeczki
Białka ubijamy na sztywno i dodajmy do naszej masy szpinakowej
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni
Na blaszce wyściełanej papierem do pieczenia wykładamy formując płaski prostokąt naszą masę. Pieczemy 15 minut.
Serek mieszamy z chrzanem, szczyptą soli i łyżeczką soku z cytryny.
Smarujemy naszą wystudzoną roladę, układamy łososia i zwijamy ciasno. Zawijamy w folię i schładzamy w lodówce.
Podajmy pokrojoną w krążki.
Smacznego!