Domowe bułeczki są najlepsze na świecie.
Dziś wersja graham z ukochaną czarnuszką
Co nam trzeba?
Na ok 10 bułeczek
300 g mąki graham
200 g mąki pszennej
1/2 płaskiej łyżeczki soli
10 g cukru
20 g drożdży
25 g masła
1 łyżeczka oleju
120 ml letniego mleka
120 ml wody
mleko do posmarowania
2 łyżki czarnuszki
Robimy!
Wodę z mlekiem mieszamy w garnku i lekko podgrzewamy.
Drożdże kruszymy do miski i zasypujemy cukrem-po około 5 minutach jak zmiękną mieszamy na jednolitą masę.
Następnie do drożdży dolewamy kilka łyżek mleka z wodą i mieszamy, a potem odstawiamy na 10-15 minut do wyrośnięcia.
Mąki wsypujemy do miski i mieszamy z solą.
Do mąki dodajemy drożdże, olej i wyrabiamy ciasto, dodając stopniowo pozostałą ilość mleka z wodą.
Dokładnie wyrabiamy ciasto i przykrywamy ściereczką.
Odstawiamy do wyrośnięcia na około pół godziny.
Po tym czasie mokrymi rękoma nabieramy ciasta, formujemy kulki i układamy w odstępach od siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Aż do wykorzystania ciasta.
Następnie znów odstawiamy na 15 minut aby ładnie wyrosły
Smarujemy wierzch lekko mlekiem, posypujemy czarnuszką i pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni C.
Aż nam się zarumienią.
Smacznego!
Czarnuszka to świetny dodatek, także do sałatek czy makaronów! 🙂
Domowe bułeczki? Też niedawno robiłam i zgadzam się – są najlepsze. Grahamek jeszcze nie próbowałam robić, ale na pewno spróbuję 🙂