Bułeczki graham z czarnuszką

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Domowe bułeczki są najlepsze na świecie.
Dziś wersja graham z ukochaną czarnuszką

Co nam trzeba?
Na ok 10 bułeczek

300 g mąki graham
200 g mąki pszennej
1/2 płaskiej  łyżeczki soli
10 g cukru
20 g drożdży
25 g masła
1 łyżeczka oleju
120 ml letniego mleka
120 ml wody
mleko do posmarowania
2 łyżki czarnuszki

Robimy!
Wodę z mlekiem mieszamy w garnku i lekko podgrzewamy.
Drożdże kruszymy do miski i zasypujemy cukrem-po około 5 minutach jak zmiękną mieszamy na jednolitą masę.
Następnie do drożdży dolewamy kilka łyżek mleka z wodą i mieszamy, a potem odstawiamy na 10-15 minut do wyrośnięcia.
Mąki wsypujemy do miski i mieszamy z solą.
Do mąki dodajemy drożdże, olej i wyrabiamy ciasto, dodając stopniowo pozostałą ilość mleka z wodą.
Dokładnie wyrabiamy ciasto i przykrywamy ściereczką.
Odstawiamy do wyrośnięcia na około pół godziny.
Po tym czasie mokrymi rękoma nabieramy ciasta, formujemy kulki i układamy w odstępach od siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Aż do wykorzystania ciasta.
Następnie znów odstawiamy na 15 minut aby ładnie wyrosły

Smarujemy wierzch lekko mlekiem, posypujemy czarnuszką i pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni C.
Aż nam się zarumienią.
Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email
4Shares

2 odpowiedzi na “Bułeczki graham z czarnuszką”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×