Miękkie, pachnące, bardzo smaczne, idealne z buraczkami!
Co nam trzeba?
500g mięsa mielonego drobiowego
3 łyżki bułki tartej
3 łyżki otrębów pszennych
1 jajko
przyprawy: sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, papryka słodka
średni por (biała część i zielona, bez końcowch twardych liści)
dodatkowo do nich:
1kg ziemniaków
2 łyżki śmietany/jogurtu naturalnego
Do zagęszczenia sosu:
jogurt naturalny/śmietana (jak kto woli) 2 czubate łyżki
łyżka czubata mąki
słoik taki 200g
Robimy!!!
Do miski wrzucamy mięso, wsypujemy bułkę tartą, otręby, wbijamy jajko i ugniatamy wszystko na jednolita masę.
Doprawiamy solą, pieprzem czarnym i delikatnie papryką-do smaku.
W szerokim garnuszku (ja używam takiej a’la patelni) gotujemy wodę (tak około 0,5l).
Por siekamy w cienkie półplasterki i wrzucamy do wody.
Po około 15 minutach do wody z porem wrzucamy uformowane kuleczki z mięsa.
Pulpeciki mają być w ponad połowie zanurzone w wodzie-jak jest mało-dolewamy!
Dusimy od czasu do czasu przewracając kulki około 15-20 min.
Powstały sos przyprawiamy jeszcze solą i pieprzem.
Zagęszczamy sos:
do połowy słoiczka wlewamy sos, w którym gotowały się pulpeciki, dodajmy 2 łyżki zimnej wody, wsypujemy mąkę i wlewamy śmietanę/ jogurt naturalny.
Zakręcamy i potrząsamy do jednolitej masy- jak za gęste-dolewamy wody.
Taki zagęszczacz wlewamy do pulpetów i jeszcze 2 min podgrzewamy.