Ostatnio koleżanka poprosiła mnie o Porzeczkowca.
Postanowiłam podjąć wyzwanie.
Poszukałam, poczytałam, spróbowałam z cukierni i wzięłam się do roboty.
Powiem tak: ciasto nie urosło mi za mocno(za mało proszku do pieczenia? ), więc zamiast 3 warstw ciasta zrobiłam 2, a resztę warstw lekko zmodyfikowałam po swojemu, zachowując oryginalne składniki.
Jest trochę zabawy i składników do zakupienia, ale warto!
Efekt? To z cukierni smakiem się umywa, a Latoś stwierdził, ze lepszego jeszcze nie robiłam 😀
Jest tak smaczne, że śmiało można serwować na wszelkie uroczystości- od chrzcin po ślub! W formie tortu!
Uwaga!!!! Uzależnia i ciężko zatrzymać się na jednym kawałku!!
Co nam trzeba?
Na ciasto:
– na ciepło:
100ml wody
1 szklanka cukru trzcinowego (lub zwykły jak brak)
6 łyżek kakao naturalnego -u mnie Wedel
3/4 szklanki oleju
– na zimno:
5 jaj
300g mąki pszennej
2-3 łyżeczki proszku do pieczenia
100g cukru pudru
Na I masę:
Serek waniliowy 350-400g
kostka masła -200g
4 łyżki cukru pudru
Na II masę:
Opakowanie śmietany 30% (u mnie 350g z Biedronki)
4 łyżki mascarpone
3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
3 słoiczki dżemu z czarnej porzeczki -220g x 3 ( u mnie 100% z owoców Łowicz i jeden z własnych zapasów)-tak aby wyszło z 700g
ok 200g orzechów włoskich
słoiczek mały nutelli
4 kosteczki mlecznej czekolady
Robimy!!
Ciasto:
Do garnka wlewamy wodę i olej, gotujemy, do tego wsypujemy kakao i cukier.
Mieszamy do rozpuszczenia cukru i studzimy.
Jajka myjemy, parzymy i oddzielamy białka od żółtek.
Białka ubijamy na sztywną masę, dodając cukier puder.
Następnie dodajemy żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Do tej masy dodajemy wcześniej przygotowaną masę w garnku (przestudzoną!)
Szykujemy blachę 25/35, wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na to masę.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni około 35min.
Po upieczeniu uchylamy lekko drzwi i studzimy jakieś pół godzinki.
Po tym czasie wyjmujemy i studzimy ciasto już wyjęte z blachy.
Kroimy na dwie połowy(jak komuś urośnie mocno można na 3 części)
W tym czasie szykujemy masy:
I- serek waniliowy ucieramy z masłem i cukrem na jednolitą masę
II śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na bitą śmietanę i dodajemy na koniec mascarpone i miksujemy do jednolitej masy.
dżem mieszamy z nutellą
Przekładamy!!!
Pierwszy płat ciasta, na to wykładamy równiutko warstwę dżemu wymieszanego z nutellą.
Następnie kładziemy I masę, na to dżem.
Posypujemy warstwą orzechów włoskich.
Na to wykładamy II masę, trochę zostawiając na wierzch ciasta.
Na to ponownie dżem z nutellą.
Przykrywamy drugim płatem ciasta.
Smarujemy pozostałą masą II i tarkujemy czekoladę na wierzch.
Ciasto rozpływa się w ustach!!!
Schładzamy.
Uwaga!!!
Najsmaczniejsze wyjęte z lodówki na pół godzinki przez konsumpcją 😀
świetny przepis:) moje pyszne i zdrowe ciasteczka z płatków owsianych i włoskich orzechów
http://dobrakuchniamamy.blogspot.nl/2014/02/ciasteczka-z-patkow-owsianych-i-orzechow.html
Płatki owsiane i orzechy zawsze w cenie :-d zerknę! Pozdrowionka!
zobacz także moje ciasto orzechowe
http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2013/07/blog-post_3307.html
pozdrawiam
zapisuje przepis musze sobie takie ciasto zrobić
zobacz też koniecznie mojego kajmaka z orzechami, proste i szybkie ciacho
http://oobzarciuch.blogspot.com/2013/11/kajmak-z-orzechami.html
pozdrawiam serdecznie!
Dzięki- już zerkam!!!Orzeszki, kajmak.mmmmmm….Pozdrawiam także 🙂
pycha, a skoro lubisz orzechy polecam Ci mój bardzo łatwy orzechowiec ,pozdrawiam
http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2013/11/orzechowiec.html
Super!!! Już zerkam. Kocham orzechy!!! 😀
Dzięki za odwiedziny 🙂
ciasto wygląda obłędnie pysznie
I takie jest. Polecam! Trochę trzeba poświęcić czasu, ale warto. Ja zapisałam sobie na stałe w menu 😀
Ale cudnie wygląda to ciasto 🙂 Pozdrawiam http://www.zainspirowanawkuchni.blogspot.com
Dzięki! Nie jestem super fotografem 🙂 na żywca ciacho wygląda jeszcze lepiej, a smakuje..mega!!!
Porzeczkowiec wygląda ciekawie:) A ja polecam flapjacka. http://kopalniasmaku.pl/przepisy/14-100004-flapjack.html
O proszę jakie pyszne! Zerknęłam i mam wszystkie składniki 😀 jak zrobie dam znać! Dziękuje i pozdrawiam
spróbuj jeszcze moich pysznych i bardzo prostych kulek orzechowych
http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2014/01/kulki-orzechowe.html
Pysznie wygląda, a sądząc po składnikach pysznie smakuje. Pomysł godny powielenia 🙂 Ja zapraszam Cię na puszystą drożdżówkę z lodówki http://qchennekaprysy.blogspot.com/2014/02/puszysta-drozdzowka-z-lodowki.html
😀 puszysta z lodówki…? Zaintrygowałaś mnie!!! Zerknę!
wygląda przepysznie 🙂 zapraszam do mnie na W-Z: http://zakateksmakosza.blogspot.com/2014/01/w-z-babci-albiny.html
Twoja propozycja ciacha z porzeczkami jest bardzo interesująca, szczególnie dla moich domowników:-)
W wolnej chwili zapraszam Cię na równie pyszne ciacho czekoladowe, pieczone bez mąki, za to z mielonymi orzechami. Jest też bita śmietana i owoce:-)
http://ulubioneprzepisybarbary.blogspot.com/2014/02/kretowisko.html
Pozdrawiam Cię
Dziękuję i rany, ale pysznie brzmi te twoje ciacho. Zerknę na pewno! Pozdrawiam ciepło
Składniki mam już Kinia jutro zabieram sie do roboty! Wygląda obłędnie! :****
:-)))))))))))))) dawaj Kinia! Czekam na opinię!
Rewelacyjny ten porzeczkowiec.
Polecam też naleśniki
http://inews.com.pl/WordPress3/nalesniki-zapiekane-z-porzeczkami
😀 naleśniki!!! Pyyyycha!
Robiłam to ciasto bez nutelli ,orzechów i mascarpone.Na pierwszej warstwie dżemu ułożyłam wiśnie moczone w spirytusie,a placki nasączyłam.Warto spróbować zamiast serka waniliowego serek „mój ulubiony”roztarty z masłem.
A śmietanę ubiłam ze śmietan fixem i cukrem pudrem.Ciasto nie do zdarcia.
Jak szukałam przepisu to było wiele różnych wersji! Będę jeszcze robić nie raz, to spróbuje „po Twojemu” inspiracji nigdy za wiele! Dzięki i pozdrawiam!
Mmmm. pyszności też kiedyś opiekę
🙂 polecam i daj znać jak zrobisz czy smakowało!pozdrowionka
placek super ,wypróbowałam i naprawdę smaczny!!!
Bardzo się cieszę!!! Podeślij fotki jak jesteś na facebook-u 😀
żałuję ale nie zrobiłam fotki może następnym razem .Wazne ,że bardzo smaczny!
Cieszy mnie to ogromnie 😀
a ja tu w pracy … kusisz kobieto
jutro będzie 😀