Moje wspomnienie dzieciństwa…
Pyszny murzynek oblany dużą ilością mlecznej czekolady…
Dzięki przepisowi od Hanki Dwie, lekko zmodyfikowałam i wyszło Mega Pyszne Ciasto!!!
Co nam trzeba
3/4 kostki margaryny (Kasia)
pół szklanki mleka
2 szklanki cukru
4 łyżki kakao
5 jaj
2 szklanki mąki żytniej (może być pszenna jak brak)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Robimy!!!
Zagotować margarynę z mlekiem, cukrem i kakao.
Dobrze wymieszać na jednolitą masę.
Odlać troche do szklanki na później- do polania ciasta.
Lekko studzimy.
Dodajemy do masy dobrze mieszając jajka , mąkę, proszek do pieczenia.
Mieszamy i wylewamy na blaszkę wcześniej wysmarowaną tłuszczem i podsypaną bułką tartą bądź mąką.
Nagrzewamy piekarnik.
Pieczemy około 35-40 minut w 180 stopniach. W systemie góra/dół
Ciasto studzimy przy lekko otwartych drzwiczkach i po około godzinie polewamy z wierzchu odstawioną wcześniej polewą.
Może nam już zastygnąć, więc wstawiamy na chwilę do ciepłej wody
Pyyyycha!
Właśnie wyjęłam z piekarnika. Środek lekko mi się zapadł, ale o dziwo, nie ma zakalca. Niewiarygodne, że z mąki żytniej wyszedł tak pyszny, tak puszysty murzynek. Ogólnie trzymałam się przepisu, tylko dałam więcej kakao i zamiast margaryny masło. Pycha!
Dzięki za przepis 🙂
Bardzo się cieszę, że się udał i smakuje! Pozdrawiam!
Chętnie wypróbuję przepis, mam jednak pytanie, jaki tryb pieczenia wybrać – termoobieg?
Góra/dół już dopisałam. 🙂 daj znać jak wyszło i czy smakowało!
Murzynek już wyjęty i spróbowany – ciasto wyszło bardzo puszyste i smaczne. Polecam 🙂
(zrobiłam wariant z mąką pszenną)
🙂 Super fajnie!
A teraz przyszedł czas na wariant żytni i wyszła rewelacja!
😀 cieszy mnie to ogromniaście!