Bez zup nie wyobrażam sobie życia. Moje dzieci także.
Jedną z ulubionych jest pomidorowa.
Co nam trzeba?
2 kości schabowe z sporą ilością mięsa
2 duże marchewki
2 pietruszki
Pół selera
Sól, pieprz
Parę listków bazylii
Puszka pomidorów krojonych
mały koncentrat pomidorowy
Robimy:
Kości schabowe zalewamy wodą- 2-3 litry i gotujemy około pół godzinki.
Po tym czasie przecedzamy wywar przez sitko do drugiego garnka, aby pozbyć się szumowin i ewentualnych odłupanych kosteczek.
Gotujemy dalej kości i dorzucamy warzywa tarkowane na dużych oczkach. (mogą być pokrojona e kosteczkę)
Gotujemy około godzinki na wolnym ogniu.
Pod koniec gotowania solimy i pieprzymy do smaku, wrzucamy pomidory z puszki i mały koncentrat.
Gotujemy jeszcze 15minut.
Podajemy z makaronem- nitki i zdobimy listkami bazylii.
Uwaga: pod koniec gotowania, na 10 min można wrzucić nać pietruszki i listki bazylii co nada cudny smak i aromat.