Na długie weekendy nie zawsze uda się zrobić grilla.
Zwłaszcza jak nie pozwoli pogoda.
Warto uszykować coś co można ze sobą zabrać na wyprawę.
Szybko podgrzać i się zajadać!
Polecam szybkie danie z kurczakiem i ryżem
Co nam trzeba?
1 duża pierś z kurczaka
200ml wody
2 cebule
200g ryżu- ja uwielbiam paraboiled (Kupiec)
2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
po pół łyżeczki soli, papryki słodkiej, papryki ostrej i pieprzu czarnego
Pierś z kurczaka kroimy na drobno, obgotowujemy w wodzie do miękkości,
aż będzie nam się rozpadać.
Osobno gotujemy ryż.
Na patelni podsmażamy cebulkę, pokrojoną w cienkie wiórka.
Dodajemy pierś, którą „rwiemy na paseczki’
Mieszamy, podlewamy wodą w której gotowało się mięso.
Dodajemy koncentrat, przyprawy i dusimy.
Na koniec mieszamy całość z ryżem i podduszamy jeszcze kilka minut.
Gotowe!
Idealne na ciepło i zimno do podjadania!
Podajmy z natką pietruszki.