Wiosenny omlet graham

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Omlet pachnący ziołami, roztopionym serem…
Wypełniony szynką, cebulką i obsypany pomidorkami

Co nam trzeba?
6 jajek
3 łyżki jogurtu greckiego
czubatych 100ml mleka
6 lekko czubatych łyżek mąki graham (Młynomag)
2 łyżki mąki pszennej
odrobina soli, pieprzu czarnego
łyżeczka  posiekanych liści bazylii
Duża cebula
Dodatkowo:
6-7 plasterków szynki
6-7 plasterków sera żółtego
2 pomidory
szczypiorek, bazylia świeża lub suszona
świeży ogórek wymieszany z łyżką śmietany
pieprz, sól
tłuszcz do patelni (ja pryskam olejem rzepakowym)

Robimy!
Jajka wbijamy do miski. Miksujemy na gładko
Dodajemy jogurt i mleko
Mieszamy
Dodajemy mąki, mieszamy.
Dajemy sól i pieprz.
Cebulę obieramy i siekamy drobno
Rozgrzewamy patelnię, lekko natłuszczamy.
Wylewamy naszą masę jajeczną w ilości ok 3/4.
Kładziemy plastry szynki, posypujemy bazylią, cebulą i zalewamy resztą ciasta.
Przykrywamy. Na małym ogniu pozwalamy, by omlet się ściął.
Gdy nie ma już płynnej masy przewracamy na drugą stroną
(użyjcie szerokich łopatek). Smażymy kilka minut i odwracamy znowu.
Kładziemy ser, przykrywamy i pozwalamy by się roztopił.
Zdobimy najpierw ogórkiem ze śmietaną, kawałkami pomidora, obsypujemy solą, pieprzem, bazylią i szczypiorkiem.
Smacznego!

0Shares

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×