Te serducho podbiło totalnie serducho mojego męża!
A wyszło ogromniaste! Jedzone było kilka dni 😀
Wspaniały smak piernika przełożony przepyszną masą, a to wszystko w kształcie pięknego serca!
Cudowna, wspaniała forma sylikonowa, którą pokochałam!
Tu jest podobna Bazylia.pl
Co nam trzeba?
opakowanie piernika kętrzyńskiego
piękna forma sylikonowa serce
do przełożenia:
słoiczek dżemu z czarnej porzeczki-ja mam swojej roboty
400ml kremówki 36% +2 łyżki cukru pudru
orzechy laskowe-100-150g
do nasączenia: 100ml owocowej herbatki lub wody z sokiem malinowym
Robimy!
Piernik pieczemy według przepisu na opakowaniu.
Studzimy. rozcinamy na dwie połowy. Ja używam do tego celu noża z ząbkami-jak do chleba.
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno.
Odkładamy 3 łyżki.
Nasączamy nasz spód, wykładamy masę śmietanową, rozprowadzamy na całości.
Na to kładziemy 2 łyżki dżemu i rozprowadzamy po masie śmietanowej. Posypujemy orzechami laskowymi.
Przykładamy górą, którą zdobimy odłożonymi 3 łyżkami masy.
Nasączamy lekko sokiem z naszego dżemu i zdobimy orzechami laskowymi.
Ps. Wiadomo, można upiec własne ciasto. Ale z wszystkich kupnych piernik kętrzyński ma przyzwoity skład, jest smaczny.
Czasami, gdy się nam spieszy, jest szybką alternatywą.
Bardzo ciekawe połączenie piernika i tej masy śmietanowej 🙂 Rewelacja! PS. Świetna foremka! 🙂
Przepiękne serce, też mam podobną foremkę w kształcie serca 🙂