Zazwyczaj robię pierniczki Baby Jagi, ale pokusiłam się też o inne.
Nazwałam je pierniczki ludziki. 🙂 z racji moich foremek do wykrawania.
Są pyszne i można je spokojnie zrobić tydzień przed świętami.
Co nam trzeba?
200ml miodu-naturalnego!
50g cukru
100 g masła
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1 łyżeczka sody -płaska
ok 300-350g mąki
1 jajko
Lukier: szklanka cukru pudru-kilka łyżek ciepłej wody+ łyżeczka soku z cytryny (bez niej tez wyjdzie)
Robimy!
Masło, miód i cukier rozpuszczamy razem w jednym garnuszku, do uzyskania jednolitej złotej konsystencji.
Studzimy, aby było lekko ciepłe- dodajemy przyprawę do piernika, cynamon, sodę ,mąkę i wbijamy nasze jajo.
Składniki zagniatamy na dość plastyczne ciasto. gdy nie odchodzi od ręki dosypmy mąki, ale kontrolujcie to, aby nie wyszło za twarde.
Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum pół h.
Wałkujemy ciasto podsypując mąką, na grubość około 5-7mm i wykrawamy nasze ludziki.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Pieczemy ok. 10 do 15 minut, aż się zezłocą. Pieczenie uzależnione jest od grubości pierniczka.
Ozdabiamy lukrem i posypkami.
oo podobny przepis do mojego 🙂 ale jak pięknie ozdobione 🙂