Dla mnie nie ma tygodnia bez omleta. To już must have w moim domku.
A taki w zdrowszej wersji można zajadać z przyjemnością.
Dziś bardziej treściwie bo z mięsną wkładką 🙂
Co nam trzeba?
Na jeden duży, gruby dla 2 osób:
3jajka
3/4 szklanki mąki graham od Młynomag
100ml mleka lub śmietany 12%
sól-płaska łyżeczka, pieprz czarny-pół łyżeczki
małe pętko dobrej kiełbasy
żółty ser-kilka plasterków
Robimy!
Jajka rozbijamy i roztrzepujemy na jednolitą masę, dosypujemy mąkę.
Dodajemy sól, pieprz i śmietanę bądź mleko.
Cała masa ma być lekko gęsta.
Jak wyszła wam za gęsta dodajcie mleka.
Kiełbaskę kroimy w cienkie plasterki
Rozgrzewamy patelnię (ja użyłam dużej jak talerz obiadowy) , lekko natłuszczamy -ja olejem kokosowym i wlewamy masę.
Od razu wrzucamy do niej w odstępach plasterki kiełbasy
Przykrywamy i na wolnym ogniu pozwalamy się masie ściąć. Po około 10 minutach powinno już być dobrze.
Przewracamy omlet na drugą stronę i na gorący wierzch wykładamy plasterki sera
Przykrywamy i pozwalamy, aby zapiekła się druga strona, a ser rozpuścił.
Smacznego!