Ogórkowe plasterki w pikantnym curry.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

 

Pyszne ogóreczki, idealne do podjadania na kanapce lub do obiadu.
Chrupiące, lekko słodkie przełamane pikanterią.


Co nam trzeba?

4 kg ogórków- dużych, ale nie przerośniętych
4 łyżki soli
3 duże cebule

3 szklanki curku

1 szklanka octu

4 litry wody

Curry 25 g

1 płaska łyżka słodkiej papryki
1 płaska łyżka ostrej papryki
łyżeczka chili

2 łyżki pieprzu czarnego mielonego

2 łyżki gorczycy

2 łyżki posiekanego kopru (baldachimu)

 

Robimy!

Ogórki myjemy, kroimy w plasterki.
Cebulę obieramy kroimy w drobne wiórka.
Mieszamy z ogórkami. Zasypujemy przyprawami, cukrem, mieszamy i zalewamy wodą z octem. Mieszamy dokładnie całość i odstawiamy na 2 godziny.
Po tym czasie pakujemy ogórki w litrowe słoiczki- dość ciasno i zalewamy każdy naszą zalewą do 3/4 wysokości.  Gdy wyjdzie za mało zalewy by uzupełnić ogórki do góry słoiczka dodajcie przegotowanej wody troszkę.

Ogórki pasteryzujemy 7-10 minut.

Smacznego!

Domowa spiżarnia - przetwory na zimę

0Shares

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×