Pyszne ogóreczki, idealne do podjadania na kanapce lub do obiadu.
Chrupiące, lekko słodkie przełamane pikanterią.
Co nam trzeba?
4 kg ogórków- dużych, ale nie przerośniętych
4 łyżki soli
3 duże cebule
3 szklanki curku
1 szklanka octu
4 litry wody
Curry 25 g
1 płaska łyżka słodkiej papryki
1 płaska łyżka ostrej papryki
łyżeczka chili
2 łyżki pieprzu czarnego mielonego
2 łyżki gorczycy
2 łyżki posiekanego kopru (baldachimu)
Robimy!
Ogórki myjemy, kroimy w plasterki.
Cebulę obieramy kroimy w drobne wiórka.
Mieszamy z ogórkami. Zasypujemy przyprawami, cukrem, mieszamy i zalewamy wodą z octem. Mieszamy dokładnie całość i odstawiamy na 2 godziny.
Po tym czasie pakujemy ogórki w litrowe słoiczki- dość ciasno i zalewamy każdy naszą zalewą do 3/4 wysokości. Gdy wyjdzie za mało zalewy by uzupełnić ogórki do góry słoiczka dodajcie przegotowanej wody troszkę.
Ogórki pasteryzujemy 7-10 minut.
Smacznego!